Den HelderVideoZakelijk

Uitvinding van Helderse studenten moet voorkeurshouding bij babies voorkomen (video)

Advertentie:

Den Helder – Vijf studenten van de Hogeschool in Alkmaar hebben een hulpmiddel uitgevonden voor ouders van pasgeboren baby’s. De ‘Babybalans’ moet deze ouders helpen om de ontwikkeling van een voorkeurshouding en daarmee gepaard gaande negatieve gevolgen voor de ontwikkeling van het kind tegen te gaan. Joel en Alex uit Den Helder demonstreren hun uitvinding.

De jongens hebben de uitvinding ontwikkeld in het kader van een studieproject. Ze moesten een product bedenken en in de markt zetten en daar is Babybalans dus uit voort gekomen. Ze kwamen op het idee door een tip van de moeder van Alex. “Mijn moeder is kinderfysio en het meest voorkomende probleem is de voorkeurshouding”, vertelt Alex, “en toen ik hoorde dat het eigenlijk een nogal onbekend probleem was dacht ik: ‘daar moeten we iets mee doen!'”. Een deel van de baby’s (18%, cijfers van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid) in Nederland ontwikkelt in de eerste zeven weken na geboorte een voorkeurshouding. Doordat het kind langere tijd in dezelfde houding ligt kan de schedel, die nog in ontwikkeling is, afgeplat raken. Dit kan vervelende gevolgen hebben voor de ontwikkeling van het kind. “De kinderen kunnen bijvoorbeeld motorische problemen ontwikkelen, of bijvoorbeeld een lui oog”, zegt Alex.

De jongens omschrijven hun uitvinding als een soort “parkeermeter” voor de baby. Op de draaischijf is aan te geven op welk tijdstip en in welke houding het kind is neergelegd, zodat later gecontroleerd kan worden dat de baby niet in dezelfde positie komt te liggen. Het is dus een extra reminder voor de ouders om het kind te verplaatsen. “Ik probeer altijd wel mensen te helpen als dat kan”, vertelt Alex, “ik denk dat voor een ouder de gezondheid van het kind het allerbelangrijkst is en dus zijn we heel blij dat we daarmee kunnen helpen.”

Toon meer

Klaas Omta

Klaas Omta is, in het kader van een landelijk samenwerkingsproject tussen lokale en regionale omroepen en de NOS, namens de NOS werkzaam bij Regio Noordkop als algemeen verslaggever. Hij is bereikbaar via klaas@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button