Den Helder

Bestaande nieuwbouwprojecten niet vertraagd door problemen elektriciteitsnet

Adverentie

Den Helder – De afgelopen jaren heeft het regionale elektriciteitsnet van Liander op veel plaatsen in Noord-Holland de maximale capaciteit bereikt. Nu heeft ook het hoogspanningsnet van TenneT in de provincie de grenzen van zijn capaciteit bereikt voor de levering van elektriciteit aan grootverbruikers. Dit betekent dat grootverbruikers die extra capaciteit behoeven op een wachtlijst worden geplaatst. Het college laat middels een raadsinformatiebrief weten wat de gevolgen daarvan zijn voor de gemeente Den Helder.

Voor huishoudens en ondernemers met een kleinverbruikaansluiting (tot en met 3×80 ampère) hebben deze ontwikkelingen vooralsnog geen grote gevolgen. Dat betekent dat er op dit moment geen belemmeringen zijn voor particulieren om bijvoorbeeld zonnepanelen, een warmtepomp of een laadpaal te installeren. Ook heeft de aankondiging van TenneT geen betrekking op bestaande nieuwbouwprojecten, maar het is niet vanzelfsprekend dat de nog niet bij Liander bekende nieuwe woningen en nieuwbouwprojecten tijdig kunnen worden aangesloten. “Het is daarom van belang dat de gemeente tijdig en duidelijk de toekomstige woningbouwplannen bij Liander bekend maakt”, schrijft het college.

Bedrijven die willen uitbreiden of bijbouwen kunnen voorlopig niet worden aangesloten op het elektriciteitsnet, maar aan welke uitbreiding of nieuwbouw is toegezegd voor 18 oktober worden (nog) niet beperkt door netcongestie. Deze partijen behouden hun gecontracteerde transport- en aansluitvermogen.

Een structurele oplossing van de knelpunten op het hoogspanningsnet in de regio Noord-Holland Noord is niet gereed voor 2034. TenneT gaat samen met regionale netbeheerder Liander onderzoek doen naar oplossingen die op korte termijn ruimte op het net maken, zoals spitsmijden door grootverbruikers. TenneT verwacht de uitkomsten van dit onderzoek rond de zomer van 2024 te kunnen presenteren.

Toon meer

Lianne Snel

Lianne Snel is sinds maart 2023 werkzaam als onderzoeks- en politiek journalist voor zowel Regio Noordkop als Noordkop Centraal. Zij is bereikbaar via lianne@regionoordkop.nl.

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button