Den HelderNieuwsVideo

Daling leesvaardigheid aanpakken met gratis boeken (Video)

Advertentie:

Julianadorp – Vlak voor de kerstvakantie biedt scholengroep Scholen aan Zee haar leerlingen gratis leesboeken aan. De algemene leesvaardigheid en interesse om een boek op te pakken lopen achteruit, en de scholen hopen hiermee leerlingen te stimuleren om meer te lezen.

“De boekenactie houdt in dat alle leerlingen van de eerste klas een boek cadeau krijgen van school”, vertelt Carolien Raadgers, docent Nederlands aan het Junior College in Julianadorp. In samenwerking met Kopgroep Bibliotheken en boekhandel Plukker stelde de school een selectie boeken beschikbaar voor de leerlingen, zodat de leerlingen de kerstvakantie lezend kunnen doorbrengen. “De afgelopen weken hebben de leerlingen al boeken uit kunnen kiezen, en vandaag krijgen ze de boeken ook daadwerkelijk mee naar huis”.

Raadgers hoopt leerlingen hiermee te stimuleren om vaker een boek op te pakken: “We vinden bij Scholen aan Zee lezen erg belangrijk. We merken dat het leesplezier en de leesvaardigheid van de leerlingen afneemt, en we willen toch dat kinderen die leeskilometers maken”. Op de scholen wordt voornamelijk gemerkt dat leerlingen steeds meer moeite lijken te hebben met het lezen van lange teksten. Raadgers wijdt dit aan de tijd die kinderen online besteden: “Tegenwoordig wordt veel gelezen op de computer of op een mobiel, en dat zijn vaak vrij korte teksten. Door het lezen van het boek leren zij weer langere teksten te lezen”.

Jarenlange daling leesvaardigheid

De zorgen van de scholengroep zijn niet ongegrond. Een recente publicatie van de onderwijsinspectie laat zien dat de leesvaardigheid van kinderen op het basisonderwijs daalt. Uit het rapport blijkt dat maar 50% van de leerlingen aan het eind van het basisonderwijs het streefniveau van de leesvaardigheid bereikt, terwijl de ambitie van de onderwijsinspectie is dat ruim 65% van de leerlingen in het primair onderwijs dit niveau behaalt. Deze trend is ook in het middelbaar onderwijs waar te nemen. Uit cijfers van het internationale kenniscentrum Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OECD) blijkt dat de leesvaardigheid van Nederlandse middelbare scholieren sinds 2012 een dalende lijn vertoont. Nederlandse leerlingen lezen slechter dan leerlingen in bijvoorbeeld Polen, Finland, en Estland.

“Lezen is eigenlijk best wel leuk, als je maar leuke boeken hebt”, vind Nami, een leerling van het Junior College. Ze leest zelf al graag, en is daarom extra blij met het boek dat ze vandaag cadeau krijgt. Volgens Nami is het stimuleren van lezen dan ook erg belangrijk; het vergroot haar woordenschat, en zo doet ze nog eens wat anders dan alleen op een laptop of telefoon zitten. “Het boek dat ik heb is best wel dik, maar dat vind ik wel leuk. Ik ben een grote fan van de ‘Harry Potter’ boeken, die heb ik echt al heel veel gelezen.”

Raadgers is het met Nami eens. “Het is erg belangrijk dat leerlingen werken aan hun leesvaardigheid. Lezen versterkt het concentratievermogen, leerlingen leren zich inleven in andere personen, en ze breiden hun woordenschat uit. Kortom, lezen is heel erg belangrijk, en daarnaast ook gewoon heel erg leuk.”

Toon meer

Brent van der Hell

Brent van der Hell is werkzaam bij Regio Noordkop als verslaggever / redacteur TV. Hij is bereikbaar via brent@regionoordkop.nl, of via de telefoonnummers 0627656370 en 0223684609.

Wellicht ook interessant

Back to top button