Cultuur/NatuurHollands KroonPolitiek

Jagers geschokt over kritiek GroenLinks en “eenzijdige berichtgeving”

Julianadorp – Wildbeheereenheid (WBE) Noordkop is geschokt en teleurgesteld over de politieke vragen van GroenLinks met betrekking tot de recente jachtpartij in de weilanden van Julianadorp. Volgens WBE voorzitter Jurgen Holtz staat de brief van GroenLinks namelijk vol feitelijke onjuistheden en zet het de jagers onterecht in een slecht daglicht.

Afgelopen zaterdag trok een groep jagers door de weilanden van Julianadorp. Ongeveer tien personen met geweren schoten op wild. Marije Boessenkool van GroenLinks trok hierop aan de bel: Volgens haar was de jacht om verschillende redenen illegaal. Er werd bijvoorbeeld richting de bebouwde kom geschoten. Ook zou de jacht op fazanten illegaal zijn. De jagers zouden hebben aangegeven dat ze ook daarop schoten. Dit in het kader van schadebeperking aan gewassen.

GroenLinks vroeg daarom of het college met de jagers in gesprek wilde gaan en ze te wijzen op de wet- en regelgeving. De jagers zijn niet blij met brief: “De jachthouder was erg geschokt over de brief en met name over de eenzijdige berichtgeving en herkent zich dan ook niet in de door u beschreven situatie en omstandigheden.” Volgens de voorzitter is er geen sprake van een illegale situatie. De regels rondom het jagen zijn erg streng: “Al onze jacht- en faunabeheerders zijn jachtaktehouders en dus opgeleid, getraind en gediplomeerd zoals bedoeld in de Wet natuurbescherming.”

Feitelijke onjuistheden
WBE bestrijdt de opmerking van GroenLinks dat er gejaagd zou zijn richting de bebouwde kom. Daarop controleert de politie. Daarnaast wijst WBE op een aantal onjuistheden in de brief, zo zou er alleen op hazen gejaagd zijn: “De soorten patrijs en konijn staan wel op de lijst met bejaagbare soorten maar de jacht op deze soorten is gesloten. Daar is dus ook op die betreffende dag niet op gejaagd. De jacht op het konijn is in deze tijd normaliter geopend, echter dit jaar op last van de minister gesloten.”

Verder benadrukt Holtz dat het college niet het bevoegd gezag is. Dat is de minister: “WBE Noordkop heeft immers een uitstekende relatie en samenwerking met gemeente Den Helder en willen dat ook graag zo behouden”, aldus Holtz. Faunacoördinator Arnold Bregman betreurt het dat Regio Noordkop geen contact met de organisatie heeft opgenomen voor publicatie van de vragen van GroenLinks. De organisatie wil graag met Boessenkool in gesprek om onduidelijkheden uit de wereld te helpen.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

2 reacties

  1. Halve gare schietgraag gekken. Onder het mom van “wildbeheer” met je vriendenclub gezellig wat dieren afknallen. Daarna gezellig met z’n allen aan de borrel . Totaal niet meer van deze tijd . Het gaat helemaal nergens meer over . s’nachts met lichtbakken , nachtkijkers en warmtebeeld met de hele groep er op uit. Lekker door de bollenvelden op vossen schieten . Toen ik vroeg waarom antwoordde de boerenzoon : om de weide vogels te beschermen. Zegt de man die jaren lang elk jaar een zootje gif spuit om zijn bollen te beschermen. Meteen afschaffen die jacht .En als die flinke mannen zo graag willen schieten : ga je lekker naar de Oekraïne. Als je durft tenminste want daar schiet het “wild” wel terug.

    1. Beetje gechargeerd, maar ik ben het met u eens dat de zogenaamde ‘recreatieve’ jacht niet meer van deze tijd is. Het is een achterhaald fenomeen uit de tijd dat meneer de baron met zijn vrinden uit jagen ging op zijn eigen landgoed. Voor je lol op een dier schieten getuigt van een misvormde geest. Wildbeheer kun je vandaag de dag beter overlaten aan professionals ofwel een jachtopzichter…
      Aan de andere kant: mevrouw Boessenkool moet geen onzin of onwaarheden verkondigen. Ik weet het: ze is nu eenmaal een politica, en die nemen het meestal niet zo nauw met de waarheid, zeker niet in Den Helder, maar het geeft geen pas om beschuldigingen te uiten die niet op hun plaats zijn….

Back to top button
%d bloggers liken dit: