Recensie

De Tatta’s 2 (recensie)

Advertentie:

De eerste film over de familie Van Kempen verscheen eind 2022. Het door Donny Singh geschreven script en door Jamel Aattache geregisseerde verhaal werd een groot succes in de Nederlandse bioscopen. Het werd één van de best bezochte Nederlandse film sinds jaren.

Het welgestelde gezin met vader Erik en moeder Laura en de kinderen Daan en Jessica moeten noodgedwongen verhuizen van hun dure villa naar een galerijflat in de Bijlmer. Temidden van veel allochtonen moeten ze een nieuw bestaan opbouwen. Ze weten goed in te burgeren en worden De Tatta’s genoemd, wat in straattaal witte Nederlanders betekent. Voldoende voer voor hilarische situaties. In maart werd al aangekondigd dat er een vervolg zou komen.

We zien dat de familie nog steeds in de galerijflat wonen. De wat sullige Vader Erik (Alkemade) vertrekt naar zijn werk waar hij nog steeds als automonteur werkt. Hij kust zijn lieve vrouw Laura (Ter Braak) en is onderweg op zijn fiets naar iedereen heel positief en enthousiast. Zijn zoon Daan wordt voortdurend gekleineerd door zijn allochtonen vrienden Pizza (Laglag), Ilias (Ahammoud) en Mozes (Ahaddaf). Dochter Jessica is een succesvolle vlogger en voelt zich lekker in haar woonomgeving.

Opa
Voor de familie Kempen veranderd de situatie behoorlijk als plotseling opa Richard (Buijsman) op de stoep staat. Hij is door zijn veel jongere vriendin de deur uitgezet en vraagt om onderdak. Het protest van Erik wordt door Laura gesust en opa mag blijven. Richard weet ongelofelijk snel bij de buurtbewoners in te burgeren.

Alles lijkt lekker te gaan als de buurt steeds vaker te maken krijgt met vandalisme en inbraken.
De bewoners van de wijk voelen zich niet echt veilig meer in hun wijk en komen bijeen om de zorgen met de gemeente te bespreken. Tijdens de avond komt projectontwikkelaar (Margôt Ros) met een oplossing. Zij geeft aan dat de flats oud zijn en dat er instortingsgevaar bestaat. De bewoners zullen uitgekocht worden. Erik vertrouwt het niet en wordt in zijn onschuld toch de grote tegenstander van de projectontwikkelaar met haar bodyguards.

Minder verrassend
Het grote succes van deel 1 is vooral de originaliteit van het verhaal. Deel 2 borduurt hier gewoon op door, maar is wel minder verrassend. Schrijver Donny Singh, die zelf ook een kleine rol in beide delen speelt, heeft er weer een lekker verhaal van gemaakt. Regisseur Jamel Aatache (Ik wist het, Casanova’s, Zwaar verliefd) kon het grootste deel van de cast ook nu weer samen brengen. Leo Alkemade (Sluipschutters, Komt een man bij de dokter, Oogappels) is perfect als de sullige Erik. Hij heeft de lach al aan zijn kont hangen en weet dat ook nu weer heerlijk uit te spelen. Leonie ter Braak is de liefdevolle, maar ook sturende vrouw Laura. Zangeres Sterre Koning is de mooie dochter Jessica. Sem van der Horst is de verlegen zoon Daan.

Geniaal is de rol van opa Richard die door John Buijsman (Loenatik, Marathon) prachtig wordt gespeeld. Lekker eigenwijs, maar ook verrassend in de omgang met zijn nieuwe omgeving. Ook nieuw in deze aflevering is typespecialist Margôt Ros (Toren C) die de onbetrouwbare projectontwikkelaar goed weet neer te zetten. Sinan Eroglu was dit jaar te zien als Jezus in The Passion. Deze acteur van Turkse afkomst is Volkan de baas van de garage waar Erik werkt. De zwerver Paul (Jeroen Rienks) is ook weer terug. YouTuber Vonneke Bonneke zien we als de opzichtige Beauty. De Aziatische tweeling en zangduo Mylène & Rosanne Waalewijn verschijnen weer als de modepopjes Suuz en Pams. Kortom een lekkere verzameling typetjes die met elkaar een leuke komedie weten te brengen.

Regie: Jamel Aattache
Met: Leo Alkemade, Leonie ter Braak, Sterre Koning, Sem van der Horst, John Buijsman, Oussama Ahammoud, Sinan Eroglu, Ismael Laglag, Omar Ahaddaf, Donny Singh, Vonneke Bonneke, Jeroen Rienks, Margôt Ros, Mylène Waalewijn, Rosanne Waalewijn
Kijkwijzer: 12 Jaar

Toon meer

Ad Bak

Ad Bak is de vaste filmrecensent van Regio Noordkop. Eens per week bezoekt hij Kinepolis in Den Helder voor een verslag van een nieuwe rolprent. De recensies worden doorgaans op zaterdagochtend online gezet.

1 reactie

Wellicht ook interessant

Back to top button