Den HelderPolitiek

Eigen inwoners eerst? Beter voor Den Helder wil voorrang geven op passende woning

Advertentie:

Den Helder – De fractie van Beter voor Den Helder komt tijdens de raadsvergadering van maandag 24 januari met een voorstel om inwoners van Den Helder die willen doorstromen naar een beter passende woning voorrang te geven. Dit zou de doorstroom ten goede komen. Oudere inwoners die nog in gezinswoningen zitten kunnen zo makkelijker kleiner gaan wonen, waardoor ook weer woningen voor gezinnen vrijkomen.

Beter voor Den Helder baseert zich op het ‘Bergens model’. In die gemeente probeerde de wethouder Klaas Valkering voorrangsregels in te voeren waardoor projectontwikkelaars werden verplicht om koopwoningen eerst aan inwoners van de eigen gemeente aan te bieden. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties draaide dit besluit echter terug. Valkering kreeg daarop ook een motie van afkeuring aan zijn broek.

Nu pakt hij het anders aan, door regels in te voeren waarmee specifieke doelgroepen voorrang krijgen op een woning. Met deze doorstroomvoorrang krijgen mensen die in een niet passend huis zitten voorrang op een nieuwe woning. Bij nieuwbouwprojecten krijgen inwoners uit een bepaald dorp voorrang. Carlo Assorgia, fractievoorzitter van Beter voor Den Helder, kan zich hier wel in vinden: “De doorstroming zit helemaal vast en we moeten alle middelen aanpakken om daar verandering in te brengen. We moeten als gemeente meer gas geven op de woningmarkt.”

Wethouder niet positief
Wethouder Heleen Keur heeft al aangegeven niet zoveel te voelen voor het voorstel van Assorgia. Volgens haar kun je inwoners toch niet dwingen om op zoek te gaan naar een nieuwe woning. Uit onderzoek blijkt dat senioren lang niet altijd willen verhuizen. Ze zijn gehecht aan hun huis en hebben vaak lage woonlasten. Volgens Keur is de enige optie voor de gemeente daarom om te zorgen voor voldoende beschikbaarheid van woningen, dit in overleg met de Woningstichting. De wethouder vindt het onverstandig om dit op te leggen aan projectontwikkelaars. Assorgia kan daar kort over zijn: De wethouder zal volgens hem positief verrast worden over de visie van de Woningstichting hierover.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

5 reacties

 1. Leuk voor die ouderen, wonen jaren fijn in een knappe, bekende en vertrouwde buurt vaak met goede buren waar ze van alles mee ondernemen worden ze bruut weggerukt uit hun bekende omgeving om ergens kleiner tussen studenten en buitenlanders te moeten wonen omdat Don Assorgia vind dat ze te groot wonen……

 2. Het lijkt in het begin heel wat.

  Totdat je leest dat het over koopwoningen gaat.

  Ouderen uit hun afbetaalde koophuis; voorrang op kleiner; duurder nieuwbouw koophuis.

  Wie hier in trapt; is gek.

  En niemand schiet hier iets mee op.

 3. Oudere mensen die krom gelegen hebben voor dit land laat je lekker in hun eigen woning wonen. Asielzoekers en vluchtelingen terugsturen en lekker opvangen in eigen regio. Ik denk dat dat alweer wat woonruimte zal schelen. Eigen volk eerst!

 4. hoop mensen geven af op Noord Korea maar daar mogen de mensen tenminste nog zelf uitmaken waar ze wonen…. hier hebben we Don Calzone die het gaat beslissen voor je…..

 5. 4 jaar lui achterover gehangen, nu de verkiezingen in aantocht zijn weer evenals de bijeenkomst over kernenergie aandacht trekken. Het wordt niks en dat weet deze opportunist. Pakweg 50 jaar geleden stond dit al op de politieke agenda. Mensen die willen doorstromen doen dat ook al 50 jaar op vrijwillige basis en dat blijft zo.

Wellicht ook interessant

Back to top button