Den HelderPolitiekVideo

Lange Jaap staat op de radar in Den Haag (video)

Advertentie:

Huisduinen – De slechte staat van de Lange Jaap houdt de gemoederen al een tijd lang bezig. Op 17 januari kwam Tweede kamerlid Tjeerd de Groot (D66) langs voor een werkbezoek. Burgemeester Jan de Boer en Jan Dop van Huisduiner Belang ontvingen de politicus.

Het werkbezoek van het Tweede Kamerlid kwam tot stand naar aanleiding van een stuk in de Volkskrant over de toekomst van de Lange Jaap. De Groot stelde Kamervragen en zocht contact met Jan Dop om de vuurtoren van dichtbij te komen bekijken. Hij is onder de indruk van de bijeenkomst in Huisduinen: “Je ziet de emotie onder de mensen. Dat zelfs op een koude dag als vandaag de mensen samenkomen om dit verhaal te delen.” De vereniging Huisduiner Belang zet zich in voor het behoud van de vuurtoren en is blij dat er op deze manier weer aandacht is voor de vuurtoren. “Ik ben blij dat er een Tweede Kamerlid langs komt om polshoogte te nemen en ik nodig de anderen van harte uit om dat ook te komen doen.”

Eind januari staat de beslissing over de toren op de agenda, maar het aantreden van het nieuwe kabinet zal de beslissing over de toren mogelijk iets vooruit schuiven. Van uitstel komt deze keer geen afstel als het aan de betrokkenen ligt. “We moeten de minister de gelegenheid geven om de second opinion goed te bestuderen. Dat geeft ons ook mooi tijd om de druk op het Haagse wat te doen toenemen.” zegt Dop. Volgens de Groot is de slechte staat van de vuurtoren exemplarisch voor een breder probleem in Nederland: “De reden dat ik hierop actie wil ondernemen is omdat de Lange Jaap een heel pijnlijk symbool is voor de slechte staat van onze waterstaat.”

Als het aan de aanwezigen ligt zal er – linksom of rechtsom – een oplossing komen. “Onze prioriteit is behoud van de toren”, zegt Dop, “maar als de hele wereld van technici zegt dat dat niet kan, dan gaan wij voor een Lange Jaap nummer twee, maar dan wel met behoud van de karakteristieke uitstraling en het licht bovenin.”

Toon meer

Klaas Omta

Klaas Omta is, in het kader van een landelijk samenwerkingsproject tussen lokale en regionale omroepen en de NOS, namens de NOS werkzaam bij Regio Noordkop als algemeen verslaggever. Hij is bereikbaar via klaas@regionoordkop.nl.

3 reacties

  1. Een schip wat op de radar staat en zinkt is dan net als Jaap zo weer van de radar af.

  2. De gemeenteraadsverkiezingen zijn in aantocht. D66 verkwanselt al het geld dat ze kunnen vinden aan de zinloze strijd tegen CO2. Dommer is bijna niet mogelijk. Schadelijker evenzo.

Wellicht ook interessant

Back to top button