Den HelderPolitiek

Afgewezen Kustvisie ongewijzigd terug naar de raad: “Het is door de tijd ingehaald”

Advertentie:

Hollands Kroon – De gemeenteraad van Hollands Kroon gaat op 26 januari in conclaaf over de Kustvisie IJsselmeerkust. Dat is opmerkelijk, omdat hetzelfde stuk iets minder dan een jaar geleden door de raad is verworpen. De bezwaarpunten, onder andere de verbinding van het Dijkgatbos aan het IJsselmeer en de aanleg van drijvende zonne-atollen, zijn inmiddels overgenomen of verworpen door hogere overheden. Het document is als het ware door de tijd ingehaald, zegt wethouder Robert Leever.

Het CDA was vorig jaar spaak in het wiel wat betreft de vaststelling van de Kustvisie. Zij waren tegen de plannen omdat de gevolgen niet goed te overzien zouden zijn. Daarbij werd de angst voor een negatief effect op de agrarische sector uitgesproken. De rest van de coalitie stemde voor, maar dat was onvoldoende voor een meerderheid. Omdat het stuk tezamen met de gemeente Medemblik en Enkhuizen is opgesteld ontstond een wat vreemde situatie. Die gemeenten namen de visie namelijk wel aan, zij het met een amendement. Het was voor Hollands Kroon dan ook niet mogelijk om de bezwaren van de raad te schrappen uit het stuk, het is immers een gezamenlijke visie.

Vervolgens is het bijna een jaar stil geweest rondom de Kustvisie, totdat het college begin januari het stuk opnieuw aan de raad stuurde. Inhoudelijk zonder wijzigingen, maar wel met de opmerking dat de concrete projecten in de visie slechts voor kennisgeving worden aangenomen. Dit deed de gemeenteraad van Enkhuizen ook en betreft meer een politiek statement dan dat het echt effect heeft op de toekomstplannen: “Het voor kennisgeving aannemen van het projectenboek heeft verder geen consequenties, omdat u zich daarmee niet uitspreekt over de(on)wenselijkheid van een bepaald project. Projecten, waarvoor uw raad bevoegd gezag is, worden zoals hiervoor aangegeven te zijner tijd indien aan de orde aan u ter besluitvorming voorgelegd”, aldus het college in het raadsvoorstel.

Inmiddels landelijk beleid
Er zijn ook projecten waarbij de gemeente (inmiddels) geen bevoegd gezag meer is. Sommige daarvan zijn door een hogere overheid afgeschoten, zoals veel onderdelen van het plan Wieringerhoek. Andere ideeën worden juist al door de landelijke overheid omarmd. Mocht de gemeenteraad tegen die plannen bezwaren hebben kan dat beter ter zijner tijd geuit worden in een zienswijze, in plaats van via een document als de Kustvisie, aldus Leever: “Het is niet meer regionaal, maar Rijksbeleid. Daarmee is de Kustvisie als het ware ingehaald door de tijd.” Aanstaande vrijdag 20 januari stuurt het college de raad een overzicht met alle lopende en afgeblazen projecten, om een week later over de Kustvisie te kunnen beslissen. Toch is nu al bekend dat de ontwikkeling van de IJsselmeerkust via een andere bestuurlijke weg zal verlopen.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button