Texel

Stichting Texels Museum kijkt tevreden terug op 2022

Texel – Stichting Texels Museum kijkt met een goed gevoel terug op het afgelopen jaar. In totaal brachten bijna 400.000 mensen een bezoekje aan de tentoonstellingen, de vuurtoren en de dieren bij Ecomare. Daarnaast kwamen verschillende vondsten en bijzondere dieren in de media, met als hoogtepunt de opening van de tentoonstelling Palmhoutwrak bij Museum Kaap Skil.

Zeehondencentrum Ecomare verwelkomde in 2022 254.344 bezoekers. Bij Museum Kaap Skil kwamen 46.588 mensen binnen, bij de vuurtoren 86.719 en in de Oudheidskamer 4.811. De bezoekersaantallen vielen bij Ecomare en Museum Kaap Skil iets lager uit dan verwacht. Dit was bij Museum Kaap Skil waarschijnlijk niet het geval geweest als de vondsten uit het Palmhoutwrak voor de zomer waren gepresenteerd. Doordat de techniek achter de zuurstofvrije vitrines heel ingewikkeld is, bleek dat niet haalbaar. Vanaf de opening van de nieuwe tentoonstelling hebben de bezoekersaantallen de verwachtingen ver overtroffen.

Ook zakelijk directeur Marion Barth kijkt met een goed gevoel terug op het afgelopen jaar. “We staan er financieel gezond voor. Na een periode van terughoudendheid door corona, durven we nu ook weer te investeren. Zo zijn we momenteel de kantoorvleugel aan het verduurzamen. Voor onze inkomsten zijn we grotendeels afhankelijk van de entree, aangezien wij nauwelijks subsidie krijgen. De donateurs en sponsoren van Ecomare en Museum Kaap Skil helpen ons daarnaast geweldig. Daar zijn we ook heel blij mee; zonder hen zou bijvoorbeeld de zeehondenopvang niet mogelijk zijn.”

Lage entree
Stichting Texels Museum blikt dan ook met een goed gevoel vooruit op 2023. Zo zijn er verschillende plannen om de musea onder de aandacht te brengen en de bezoekers een mooi, interessant en inspirerend uitje te bezorgen. Daarnaast is er goed nieuws voor de jongvolwassenen tot en met 25 jaar: op advies van de Texelse Jongerenraad profiteren zij nu net als kinderen van een lagere entreeprijs. Met deze ontwikkeling hoopt Stichting Texels Museum meer jongeren te ontvangen en te laten delen in de natuur en cultuur van Texel.

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

Wellicht ook interessant

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button