Hollands KroonPolitiek

Verbeterpunten voor leerlingenvervoer, VVD stelt vragen

Hollands Kroon – De VVD heeft het college van de gemeente Hollands Kroon verzocht duidelijkheid te geven over de stand van zaken binnen het leerlingenvervoer. Raadslid Petra Borst signaleert dat het niet altijd goed gaat met de bijzondere voorziening. Daarin wordt zij gesteund door een recente Kamerbrief van minister Dennis Wiersma voor Primair en Voortgezet Onderwijs, waarin hij stelt dat gemeenten nog veel kunnen verbeteren. Zo noemt hij het zorgelijk dat veelal niet bekend is wat de gemiddelde reistijd is. Ook stellen gemeenten niet altijd kwaliteitseisen aan chauffeurs.

Begin vorig jaar is het leerlingenvervoer in de landelijke politiek onderwerp van debat geworden. De aanleiding daartoe was een rapport van de organisatie Ouders en Onderwijs. Daarin stonden ervaringen van ouders waarvan het kind gebruik maakt van leerlingenvervoer. Die waren niet altijd positief. Daarop zei de minister toe een nieuw onderzoek uit te zetten. In 2017 was het voor het laatst een Monitor Leerlingenvervoer uitgevoerd. De resultaten in 2022 laten weinig verbetering zien, aldus de minister. Wel is er verbetering in de wijze waarop gemeenten samenwerken met ketenpartners waar te nemen.

Borst wil nu van het college weten hoe de situatie in Hollands Kroon is. Ze vraagt dan ook precies naar de onderwerpen die de minister benoemt als belangrijk of zorgelijk, namelijk of het college kan aangeven wat de gemiddelde reistijd is en welke kwaliteitseisen er aan chauffeurs worden gesteld en of er sprake is van een goede klachtenafhandeling. Ook wil Borst de VVD weten of er naast de chauffeur altijd een extra begeleider meerijdt. Het leerlingenvervoer wordt voor het overgrote deel gebruikt door leerlingen van het speciaal onderwijs, die meer dan gemiddeld begeleiding nodig hebben.

Gesprek met vervoerders moet beter
In de Kamerbrief schreef minister Wiersma dat hij streeft naar een situatie waarbij de maximale reistijd 45 minuten bedraagt, nu is de norm van de VNG 1,5 uur. Ook wil hij dat gemeenten het doelgroepenvervoer integraal en gezamenlijk gaan aanbesteden. Tot slot wil hij dat ze vaker in gesprek gaan met de vervoerders: “Niet alleen bij de aanbesteding van het leerlingenvervoer of aan het eind van de opdracht, maar ook tijdens de opdracht. Gemeenten hebben,zo blijkt uit de monitor, namelijk niet altijd zicht op de klanttevredenheid of op de klachten. De mogelijkheden om bij te sturen in het beleid zijn daarom beperkt. Dat moet echt beter.”

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button