Den Helder

Verdachte dodelijk ongeval Julianadorp reed veel te hard

Julianadorp – Een 20-jarige man uit Julianadorp reed veel te hard toen hij op 8 oktober 2021 een zwaar ongeval veroorzaakte op de Zanddijk in Julianadorp. Daarbij kwam zijn beste vriend, een 19-jarige man uit Den Helder, om het leven. Een vrouw van 18 jaar uit Breezand raakte zwaargewond. De officier van justitie eiste dinsdag bij de rechtbank in Alkmaar een celstraf van twee jaar tegen verdachte J.A., waarvan een jaar voorwaardelijk. Ook wil hij dat de man een rijverbod van vier jaar krijgt opgelegd.

De vrienden hadden samen pizza gegeten in Den Helder toen ze naar Julianadorp reden. Op de Zanddijk haalde de verdachte een andere auto in. De jonge vrouw, die bij hem in de auto zat, vertelde later aan de politie dat er sprake was geweest van een spelletje. “Hij kon te hard rijden, maar dat konden wij ook.”

De passagiers van de verdachten zouden op een gegeven moment hebben geschreeuwd dat hij zachter moest gaan rijden. Ze zouden doodsbang zijn geweest. A. kwam vlak daarna met de auto in de berm terecht en verloor de macht over het stuur. De auto raakte in een slip en kwam tegen twee lantaarnpalen terecht en uiteindelijk tegen een meerpaal. Het 19-jarige slachtoffer was niet meer te redden. Hij zat aan de kant van de auto, die helemaal was ingedeukt.

Geen straatrace
Getuigen hoorden de auto heel hard langsrijden en daarna de enorme klap. Tijdens de rechtszaak zei A. dat hij niet in de gaten had dat hij zo hard had gereden. Maar hij geloofde de politie, die concludeerde dat hij tussen de 130 en 143 kilometer per uur had gereden. De maximumsnelheid was daar 50 kilometer per uur. De verdachte gaf toe dat hij te hard had gereden. “Ik twijfel niet aan de deskundigen van de politie. Ik vond het wel heftig om over die snelheid te lezen.” Waarom hij dat had gedaan? “Ik houd van hard rijden.” Wel had hij er inmiddels spijt van, liet hij weten. Hij ontkende dat er sprake was geweest van een straatrace.

De officier van justitie vindt dat de verdachte roekeloos heeft gereden. Ook zou het remsysteem van de auto van de Julianadorper niet in orde zijn geweest. Of dit invloed heeft gehad, kon de politie niet meer vaststellen vanwege de staat van de auto na het ongeval. Het vrouwelijke slachtoffer had diverse breuken. Zo brak zij haar nekwervel en had zijn breuken in haar pols, voorhoofd, oogkas en wervelkolom.

Leven verwoest
De nabestaanden van de man uit Den Helder zeiden dat het ongeluk hun leven voorgoed heeft verwoest. “Wij hebben levenslang. Geen straf kan ons leed vergoeden.” Ze nemen het de verdachte erg kwalijk dat hij niets van zich had laten horen en nog steeds te hard zou rijden. De verdachte vond het moeilijk daarop te reageren. Na lang aandringen van de rechtbank zei hij uiteindelijk: “Het spijt me heel erg dat ik ze door deze pijn heen sleur”.

De advocaat van de man vroeg om de maximale werkstraf van 240 uur en een rijverbod van een jaar. Volgens hem schiet niemand er iets mee op als de verdachte achter de tralies verdwijnt. De uitspraak is op 31 januari.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

2 reacties

  1. Schiet er werkelijk niemand iets mee op als de verdachte een tijdje achter de tralies verdwijnt?
    Een belangrijke reden om te straffen is afschrikking: maken dat anderen minder gauw dezelfde soort dingen doen.
    Daar helpt flink straffen wel degelijk voor.

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button
%d bloggers liken dit: