Cultuur/NatuurHollands KroonPolitiek

Eigendom kerktoren Michaëlskerk Oosterland terug naar gemeente

Adverentie

Oosterland – Het eigendom van de kerktoren van de Michaëlskerk wordt weer overgenomen door de gemeente, dat besloot de gemeenteraad bij de vaststelling van het nieuwe subsidiebeleid voor kerktorens binnen de gemeente Hollands Kroon. Na een rechterlijke uitspraak in 2020 bleek dat het kerkgenootschap in 1997 onbedoeld eigenaar het kerkgebouw met de kerktoren geworden.

Voor de kerktorens in de gemeente Hollands Kroon komt een aparte subsidieregeling. Hoe deze er precies uit gaat zien is nog niet volledig duidelijk. De voorkeur van het college B&W is dat de eigenaren aan zet blijven, maar bij de gemeente kunnen aankloppen voor financiële middelen. Er wordt voor alle kerktorens een subsidieregeling uitgewerkt. Onderhoud aan kerktorens is vaak duur, maar de gemeente vindt dat ze allemaal behouden moeten blijven. De torens zijn belangrijk voor het aanzicht van een dorpskern. Het college adviseerde om de kerktoren van de Michaëlskerk niet in bezit te nemen, maar de gemeenteraad besloot anders via een amendement dat unaniem werd gesteund.

Met de Kerkenvisie, die in maart aan de gemeenteraad wordt voorgelegd, zal het volledige beleid van de gemeente ten aanzien van al het religieus vastgoed worden vastgesteld.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button