Den HelderJeugdUitgaan

Jongerenadviesraad maakt zich hard voor veilig uitgaan

Den Helder – De Helderse Jongerenadviesraad (JAR) wil zich de komende tijd gaan inzetten om onveiligheden in het uitgaansleven terug te dringen. Volgens de leden van de JAR zijn er in Den Helder best veel jongens die een steekwapen bij zich dragen tijdens het uitgaan. Ook zien ze gevallen van mensen die stiekem drugs in drankjes doen. Vaak met de bedoeling om iemand te misbruiken.

Steekwapens
De JAR bestaat uit 11 Helderse jongeren in verschillende leeftijden en met een verschillende achtergrond. Voorzitter Joëlle Cueche Hernandez: “Juist daardoor hebben we allemaal verschillende contacten. Een van ons kent bijvoorbeeld best veel jongens die een steekwapen bij zich dragen. Daardoor konden we rechtstreeks met ze in gesprek.” Het leidde tot eerlijke antwoorden. “Ik vroeg bijvoorbeeld waarom ze een wapen nodig hadden. ‘Je lijkt me geen agressieve jongen’ zei ik. ‘Wat moet je ermee?’ Toen bleek dat ze bang waren. Er lopen een paar jongens rond die een mes bij zich hebben omdat ze wel crimineel zijn en al die andere jongens voelen zich daardoor onveilig.”

Joëlle erkent dat het lastig is om het probleem op te lossen. “Dit voorkom je niet met een preventieles in de klas. Maar ik moet zeggen dat een actie van de gemeente om je wapen in te leveren wel succesvol was. En verder praten we met de politie. Ik wil zelf altijd graag zoveel mogelijk over een onderwerp te weten komen. Pas dan kun je echt iets goeds bedenken.”

Voorlichtingscampagne
Naast de aanwezigheid van steekwapens in het uitgaansleven is ook drugs een probleem. Steeds vaker zien de leden van de JAR dat er mensen zijn die iets in hun drankje krijgen. Om dit terug te dringen wordt vanuit de JAR een voorlichtingscampagne opgezet: “Niet om mensen angstig, maar wel om ze alert te maken. Met posters willen we laten zien hoe je bijvoorbeeld kunt merken dat er iets in je drankje zit.” Daarnaast wil de JAR ook de horeca het voorstel doen om speciale dekseltjes te kopen, die klanten gratis bij hun drankje krijgen. Binnenkort is er een overleg op Willemsoord. Joëlle is blij dat ook de JAR in dit overleg vertegenwoordigd is: “We zijn geen jongerenclubje voor de vorm. Aan de ene kant weten we precies wat er onder jongeren speelt en aan de andere kant hebben we de contacten bij de gemeente. We merken dat we serieus worden genomen en daardoor écht iets kunnen doen.”

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button