Kop van Noord-Holland

Nog volop ruimte voor zonnepanelen op daken in de Noordkop

Kop van Noord-Holland – De provincie Noord-Holland telt nog 230.548 koopwoningen waarvan het dak geschikt is voor zonnepanelen. Dat blijkt uit onderzoek van Zonneplan. In totaal wekken al 85.841 Noord-Hollandse koopwoningen eigen stroom op. Met een zonnepanelendichtheid van 27,1 procent scoort Noord-Holland net onder het landelijk gemiddelde van 27,4 procent.

Binnen de provincie zijn enkele opvallende verschillen tussen gemeenten waar te nemen. In de regel lijkt het erop dat zonnepanelen minder populair zijn naarmate het gemiddelde inkomen toeneemt. Noord-Hollandse gemeenten waarin relatief veel zonnepanelen geïnstalleerd zijn, zijn Drechterland, Medemblik en de sinds 2022 nieuwe gemeente Dijk en Waard. Om een eerlijke vergelijking mogelijk te maken, nam Zonneplan in het onderzoek enkel koopwoningen met een dak dat geschikt is voor zonnepanelen mee. Verplichte panelen op huurwoningen zeggen immers niets over de bereidwilligheid tot verduurzaming van de bewoners. Daarnaast hebben niet alle koopwoningen een dak dat geschikt is voor zonnepanelen.

Kop van Noord-Holland
Volgens het onderzoek zijn er in de gemeente Den Helder nog 6373 koopwoningen zonder zonnepanelen, terwijl het dak hiervoor wel geschikt is. 2283 koopwoningen zijn reeds voorzien van zonnepanelen. In Hollands Kroon zijn nog 8055 geschikte koopwoningen zonder zonnepanelen en zijn 3146 koopwoningen reeds voorzien van zonnepanelen. Schagen telt nog 6571 koopwoningen zonder zonnepanelen, maar telt er ook 3006 met zonnepanelen. Op Texel tenslotte zijn de aantallen 1057 met panelen en nog 2234 koopwoningen zonder, terwijl het wel kan.

Toon meer

Ronald Boutkan

Bovenstaand bericht is geplaatst door Ronald Boutkan, algemeen directeur van Regio Noordkop. Ronald woont in Julianadorp en is bereikbaar via ronald@regionoordkop.nl of telefonisch via 0643436070.

Wellicht ook interessant

1 reactie

Back to top button
%d bloggers liken dit: