Hollands KroonPolitiek

“Wieringermeer blijft een ‘wingewest’ voor Den Haag en Haarlem”

Advertentie:

Middenmeer – Lokale partij Onafhankelijk Hollands Kroon (OHK) is niet blij met de beslissing van het kabinet om Hollands Kroon te blijven gebruiken als vestigingslocatie voor datacenters. Ook over de Datacenterstrategie van Provincie Noord-Holland zijn ze niet te spreken, ook daarin vervult de gemeente een belangrijke rol wat betreft de vestiging van datacenters.

OHK is in zijn geheel niet blij met deze keuzen van de provincie en Het Rijk. Volgens de partij hebben de inwoners van Hollands Kroon duidelijk laten weten dat ze niet zitten te wachten op uitbreiding van datacenters op Agriport. Bij het proces rondom de bestaande datacenters is er volgens OHK niets gedaan met dat sentiment: “Burgerparticipatie is de pas afgesneden door alleen ‘een zienswijze’ te mogen indienen, die vervolgens niets heeft veranderd aan de plannen. Dit ondermijnt het vertrouwen en het draagvlak voor verdere ontwikkeling.” OHK vindt daarom dat er per direct een stop moet komen op de bouw van nieuwe datacenters in de Wieringermeer en dat de landelijke visie daarop aangepast moet worden.

Wieringermeer als wingewest
Als er toch meer datacenters komen zal het landschap verder aangetast worden: “Het gevolg is dat de Wieringermeer een ‘wingewest’ blijft voor Den Haag en Haarlem, net als Groningen, ver uit het zicht van Den Haag en Haarlem. Wij willen dat er een transparanter beeld ontstaat over de vestiging van datacenters en de daartoe gemaakte afspraken. We stellen voor dat een externe rekenkamercommissie dat uitvoert en de economische, maatschappelijke en landschappelijke baten en lasten op overzicht in beeld brengt”, aldus fractievoorzitter Alexander Bügel. Het is volgens Bügel tijd voor bezinning, om daarmee te voorkomen dat er meer onomkeerbare keuzes worden gemaakt. “Het Rijk en de Provincie zullen daarmee moeten leven”, zo sluit hij af.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button