Den Helder

Gemeente Den Helder gaat bomen met weinig ruimte bevrijden

Den Helder – De Gemeente Den Helder is begonnen met het project “Bevrijd de bomen: tegels eruit, groen erin.” Met het initiatief moeten bomen die weinig ruimte hebben bevrijd worden van de stoeptegels eromheen. Deze worden dan vervangen door vaste planten.

Den Helder is op zoek naar bomen die door bestrating weinig ruimte hebben om voedsel en water te vinden onder de grond. Soms drukken ze met hun wortels de bestrating omhoog. Dat zorgt voor een rommelig beeld en losliggende tegels. Als deze tegels worden vervangen met vaste planten, krijgen de bomen meer ruimte, kan water beter de grond in zakken en ziet de straat er ook een stuk mooier uit.

Om een boom in aanmerking te laten komen voor deze actie, dient deze te voldoen aan twee voorwaarden. Zo moet er voldoende ruimte overblijven om langs de boom te lopen en te rijden. Daarnaast moet er onder de grond voldoende ruimte zijn om nieuwe planten toe te voegen. Er mogen bijvoorbeeld geen kabels en leidingen onder de grond liggen die in de knel komen. Een idee wat aan de voorwaarden voldoet kan om verschillende redenen misschien toch niet uitgevoerd worden. Bijvoorbeeld als er geen budget meer is of als de boom al voldoende ruimte heeft. Als dat het geval is, plaatst de gemeente een officiële update onder het idee en geven ze daarbij aan waarom ze het niet kunnen uitvoeren.

Bomen aanmelden
Het geld voor dit project is door de gemeenteraad beschikbaar gesteld om de openbare ruimte versneld groener te maken. Eén van die initiatieven is om de bomen meer ruimte te geven. Mensen die een boom weten die wel wat meer ruimte kan gebruiken, kunnen dit aangeven op de website van gemeente Den Helder. Dit kan tot en met 30 april.

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

Wellicht ook interessant

1 reactie

  1. en dan heb je van die fijne hondenliefhebbers die deze veldjes als uitlaatplek gaan gebruiken….

Back to top button
%d bloggers liken dit: