Hollands KroonPolitiek

Raad steunt fietsverbinding tussen Julianadorp en Breezand

Advertentie:

Anna Paulowna – De gemeenteraad van Hollands Kroon heeft donderdagavond unaniem ingestemd met een motie waarin het college wordt opgeroepen te onderzoeken of het mogelijk is een fietsbrug aan te leggen tussen Breezand en Julianadorp. Lizeth de Graaf uit laatstgenoemd dorp haalde kort geleden bijna 600 handtekeningen op van inwoners die de fietsverbinding willen verbeteren. Portefeuillehouders uit zowel de gemeente Hollands Kroon als de gemeente Den Helder zeiden toe in gesprek te gaan met de provincie. De raad spoort het college nu ook aan dit te doen.

De motie is opgesteld door Arnold Philipsen van Senioren Hollands Kroon (SHK). Hij hielp De Graaf eerder met haar actie en was er ook bij toen zij haar petitie overhandigde aan wethouder Lilian Peters. De initiatiefnemers vinden het heel vervelend dat het nu niet mogelijk is om in de avonduren van de ene naar de andere kant van het kanaal te raken. Het pontje vaart dan niet en de alternatieve fietsroute is lang en gevaarlijk. Het gevolg is dat veel mensen ervoor kiezen om met de auto te gaan, of noodgedwongen eerder naar huis vertrekken.

Tegelijkertijd groeien de beide dorpen. Vooral in Julianadorp, waar grote woningbouwprojecten en uitbreiding van sportfaciliteiten op de agenda staan, krijgt te maken met meer verkeersbewegingen. Hemelsbreed liggen de dorpen niet ver van elkaar, maar het Noordhollandsch kanaal gooit ’s avonds roet in het eten. SHK diende de motie samen met Onafhankelijk Hollands Kroon, D66, PvdA en GroenLinks in. De partijen zijn van mening dat een fietsbrug of een andere permanente fietsverbinding goed zou zijn voor de bereikbaarheid en de verkeersveiligheid. De door De Graaf gepresenteerde petitie maakt in de ogen van de raad duidelijk dat het gaat om een breed gedragen wens.

Afspraak staat al
Met de motie, die unanieme steun kreeg van de raad, wordt het college tevens opgeroepen om met de provincie in gesprek te gaan. De VVD had vraagtekens bij de haalbaarheid van een brug, maar steunde wel het voorstel dit eens goed te onderzoeken. Portefeuillehouder Lilian Peters liet de raad weten dat een afspraak met de gedeputeerde inmiddels al gemaakt is. Ook wethouder Tessa Augustijn van Den Helder sluit daarbij aan. Peters zag de motie dan ook vooral als aansporing om door te gaan met het proces dat al in gang is gezet. Daarnaast zei ze toe om, zoals verzocht in de motie, te komen met een terugkoppeling naar aanleiding van de gesprekken.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

2 reacties

  1. Portefeuillehouders zeiden toe om ´in gesprek te gaan´ en de raad ´spoort het college aan´. De parijen zijn ´van mening´, er is sprake van ´een breed gedragen wens´ en!: er komt zelfs een ´terugkoppeling´ n.a.v. een afspraak die al ´staat´. Tjonge, dát klinkt veelbelovend; we kunnen alvast gaan trainen denk ik. Ik moest daarover wel eerst ´in gesprek´ met mijn partner, die mij ´aanspoorde´, ze was ´van mening´ dat het goed voor me was, dus ´koppelde ik terug´; mijn eerste afspraak ´staat´ al!´.

  2. “De initiatiefnemers vinden het heel vervelend dat het nu niet mogelijk is om in de avonduren van de ene naar de andere kant van het kanaal te raken”.
    Heeft nooit gekund….dus vanwaar deze “Wens” Nu. Denk niet dat dit ooit gaat lukken ondanks alle beloften v.d raad die positief reageert, top. Antwoordt zal zijn “de kosten worden te hoog” en/of RW werkt niet mee.
    Wat handiger is… het pontje op bepaalde tijden [ sportfaciliteiten] op de avonden te laten varen.

Wellicht ook interessant

Back to top button