Den HelderHollands KroonVideo

Verenigingen staan op springen: Carnaval van start in Waaienburg en Meerkoetelburg (video)

Advertentie:

Den Helder, Hollands Kroon – Van origine vooral een feest van onder de rivieren, maar ook hier sterk vertegenwoordigd; de Noordkop staat na een tweejarig hiaat weer in het teken van carnaval. Carnavalsverenigingen de Krabbetukkers en de Meerkoetelaars gaven vandaag het startschot van een feestelijke weekeinde.

In de tourbus van de Krabbetukkers was het vanmorgen vroeg al gezellig. De vereniging trok traditiegetrouw langs de katholieke basisscholen in Den Helder. Prins Danny de eerste werd op onder andere de Driemaster en de Floriant hartelijk ontvangen door de kleine prinsen en prinsessen carnaval. “Ik vind het altijd een geweldig feest”, aldus de prins. “Als je binnen komt en je ziet het enthousiasme van al die kinderen, daar krijgen wij ook alleen maar energie van.” Op beide scholen werden de prins en zijn raad van elf verrast met dansoptredens, en met speeches van de kleine prinsen en prinsessen. De prinsessen carnaval van basisschool de Driemaster hebben ook zin in het weekeind; op zondag zijn zij aanwezig bij het kindercarnaval op Bastion Pierre. Wel nog een beetje spannend, want: “Dan moeten we ook op het podium staan”.

Ook in Hollands Kroon is het carnaval officieel begonnen. Na een feestelijke inleiding van hofkapel Toeternietoe en de dansmariekes ontvingen Prinsen Dos Bollos van carnavalsvereniging de Meerkoetelaars in de Cultuurschuur elk een sleutel van de gemeente, uitgereikt door burgemeester Rian van Dam. Tegen de traditie in een huldiging van twee stuks prinsen carnaval, maar met een goede reden. Het carnaval heeft twee jaar stilgelegen, en dat moet extra gevierd worden volgens de vereniging: “We gaan er een dubbel zo groot feest van maken, en dan heb je aan één prins niet genoeg”. Of de sleutels veilig de terugweg naar de gemeente vinden is nog maar de vraag, maar burgemeester van Dam ligt er nog niet wakker van: “Het is niet de eerste keer dat de Meerkoetelaars op de sleutel passen. Dat hebben ze al 69 keer gedaan, en het is eigenlijk altijd goed gegaan”.

Toon meer

Brent van der Hell

Brent van der Hell is werkzaam bij Regio Noordkop als verslaggever / redacteur TV. Hij is bereikbaar via brent@regionoordkop.nl, of via de telefoonnummers 0627656370 en 0223684609.

Wellicht ook interessant

Back to top button