Den HelderUitgaan

Voorjaarskriebels bij Fort Kijkduin

Advertentie:

Den Helder – In het voorjaar worden de dagen weer langer en warmt de temperatuur op. Dat lokt een proces uit bij de vissen; februari is namelijk de maand waarin bijvoorbeeld de donderpad haar prachtige rode eitjes afzet. Of waar verliefde kriebels bij roggen en haaien ontstaan.

Het Noordzeeaquarium van Fort Kijkduin is het afgelopen najaar vernieuwd en uitgebreid met een moderne expositie. De bassins zijn opnieuw gethematiseerd, er is nieuwe verlichting en drie beuken zijn voorzien van een nieuwe expositie. De tentoonstelling maakt de verbinding tussen het aquarium en het museum van het fort met het thema aanvallen en verdedigen. Bij een bezoek aan het aquarium wordt uitgelegd hoe dieren overleven door zich te verdedigen, maar ook door aan te vallen en in het museum hoe legers en landen dat doen.

Tijdens de voorjaarsvakantie worden leuke activiteiten aangeboden in het fort. Zo zit er op sommige dagen een prachtige zeemeermin bij de roggenbak waarbij een foto gemaakt kan worden. In de doorlooptunnel zwemt er af en toe een duiker rond die de boel inspecteert. Kinderen tot en met 12 jaar kunnen gratis bij de kassa een aquariumspeurtocht krijgen waarbij kriskras door het aquarium gelopen wordt om de vraagstukken op te lossen.

Voeren
Tijdens een visvoerrondleiding door het aquarium vertelt een dierverzorger alles over de vissen en wat er op het menu staat. De dierverzorger wijst ook de eitjes aan die gelegd zijn door de dieren, er zijn bijvoorbeeld al jonge hondshaaitjes geboren. Dagelijks zijn er voerrondes om 12:30, 14:30 en 15:30 uur, met uitzondering van vrijdagen. Zolang de voorraad strekt kunnen bezoekers zelf dieren voeren. De haaien kunnen zelfs uit de hand gevoerd worden. De roggen lusten graag mosseltjes.

Met een gids dwalen door het fort en voorzien worden van allerlei historische informatie kan op donderdagen en zaterdagen. 11.30 uur start er een Nederlandstalige rondleiding en om 13.30 uur een Duitstalige.

Openingstijden
Fort Kijkduin is tijdens de voorjaarsvakantie tussen 25 februari en 5 maart dagelijks geopend voor bezoekers tussen 11:00 en 17:00. De zeemeermin is er op 25 & 28 februari, 1, 2 en 3 maart tussen 13.00 en 15.00 uur. Duikers zijn er in het weekend van 25 en 26 februari om 13.30 uur. Aan alle activiteiten kan gratis deelgenomen worden na aanschaf van een entreekaartje. Het volledige programma is te vinden op de website van Fort Kijkduin.

Toon meer

Nadia Krijns

Nadia is stagiaire bij Regio Noordkop. Ze studeert aan het ROC van Amsterdam en woont in Julianadorp. Ze is bereikbaar via nadia@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button