GR2022DH

Behoorlijk Bestuur ziet toch geen breekpunten

Advertentie:

Den Helder – De fractie van Behoorlijk Bestuur ziet toch geen breekpunten in de coalitieonderhandelingen. Vóór de verkiezingen liet de partij van Sylvia Hamerslag weten niet te willen samenwerken met partijen die hadden ingestemd met de bouw van het stadhuis op Willemsoord. Nu wil Hamerslag graag aan de onderhandelingen beginnen met een ‘blanco blad’ en met alle partijen in gesprek.

Wat dat concreet zal betekenen voor de totstandkoming van de coalitie moet blijken. De lijsttrekkers van de partijen die genoeg stemmen voor een plek in de raad hebben ontvangen kwamen onderdagavond samen in de stadshal van de Kampanje. Hoewel iedereen het erover eens was dat het initiatief bij Behoorlijk Bestuur ligt vroegen veel partijen zich toch wel af: Hoe zit het nu met de breekpunten die Behoorlijk Bestuur vóór en tijdens de campagne heeft genoemd?

Stadhuis
Het stadhuis op Willemsoord bijvoorbeeld. Dat noemde Hamerslag nog een absoluut breekpunt. Harmen Krul van het CDA zei daarom donderdagavond al dat hij realistisch de onderhandelingen in gaat: Vanwege de uitspraken van Hamerslag verwacht hij geen kans te maken op een plek in de coalitie. Behoorlijk Bestuur wil kennelijk niet met het CDA samen. Ook de VVD stelde een vraag met hetzelfde sentiment: Wil Behoorlijk Bestuur wel met ons? Hierop volgde een verrassend antwoord van Hamerslag, want één dag na de verkiezingen zegt Behoorlijk Bestuur nu letterlijk dat er geen breekpunten meer zijn.

Haar partij wil juist starten met een ‘blanco blad’ en ‘een nieuw begin’. Uitspraken van Hamerslag die direct ingaan tegen de verkiezingsbeloften van nog geen 24 uur geleden. Informateur Hans Boskeljon doet ook alvast water bij de wijn: “Ik hoop dat we de uitspraken tijdens de verkiezingen achter ons kunnen laten.” Of de andere partijen nu wel zitten te wachten op toenadering door Behoorlijk Bestuur blijft nog maar de vraag. De Seniorenpartij gaf aan graag door te willen met de huidige coalitie. Beter voor Den Helder ziet het terugdraaien van de beslissing rondom het stadhuis juist als breekpunt. Peter de Vrij van de PvdA laat het initiatief bij Behoorlijk Bestuur, maar geeft nogmaals aan blij te zijn met de stabiliteit van de afgelopen 4 jaar.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

10 reacties

 1. Noem je dat nou kiezersbedrog, of vergis ik mij nou?

 2. Ha Ha dat roep ik al tijden : met Hamerslag van de regen in de drup.Ook die is niet te vertrouwen.En ja hoor nog geen 24 uur na de verkiezingen is het opeens anders . Bedankt sukkels die op haar en die flut partij gestemd hebben.

 3. Beter bestuur : Hamerslag begint goed zeg : meteen doen wat ze anderen jaren heeft verweten.

 4. Geacht Behoorlijk Bestuur, ik mag er toch wel vanuitgaan dat jullie jullie speerpunt nummer een, waar je een paar duizend stemmen mee hebt verworven, zonder meer handhaven? Jullie absolute belofte aan de kiezer. Zo niet, dan zou het de zoveelste keer zijn dat de kiezer belazerd wordt, direct na de verkiezingen, en een partij zich als een kameleon gedraagt voor het pluche. Zoals Beter voor Den Helder deed, vier jaar geleden. Resultaat: 20 % opkomst over vier jaar, want “ze doen toch waar ze zin in hebben, als de zetels binnen zijn”, zoals ik meermalen op de radio hoorde vandaag. Nog los van de burgers die nog een beroep bij de Raad van State hebben lopen.

 5. Zeg wat je wil doen en doe daarna ook wat je hebt gezegd. Zo simpel en belangrijk om het vertrouwen in de politiek beetje terug te krijgen. Ja, de uitslag maakt het formeren niet makkelijk. Compromissen moeten gesloten worden. Maar dat doe je niet met je nr. 1 speerpunt. Zo zie je maar weer, een stem op een lokale partij is geen garantie voor succes.

  1. Een stem op een lokale partij is geen garantie voor succes. Ik zou haast zeggen, integendeel……

 6. Dit kun je als een vorm van oplichting bestempelen. Volgens Wikipedia: Oplichting is een vorm van bedrog, een misdrijf waarbij de dader een ander ontdoet van geld of van waardevolle goederen (artikel 326 van het Nederlandse Wetboek van Strafrecht) . Behoorlijk Bestuur heeft de kiezer duidelijk bedrogen met als inzet een waardevol goed: een kostbare stem. Een strafzaak zou op zijn plaats zijn. Grof schandaal. Maar goed, dat is politiek. En dat is ook de reden dat ik dit jaar niet heb gestemd. In het verleden ben ik, als politiek geïnteresseerde burger, meerdere keren door de plaatselijke volksvertegenwoordigers bedrogen en dat laat ik niet nog eens gebeuren….. Het zal me niet verbazen als steeds meer mensen dat voorbeeld volgen en de politiek de rug toekeren. Met dank aan partijtjes als Behoorlijk Bestuur, Beter voor Den Helder, de Stadspartij en noem maar op…. .

 7. Hoeveel keren heb ik hier op dit medium niet gewaarschuwd voor “orakel Hamerslag ” over holle vaten die heel hard klinken gesproken.
  Een ding waar ze weer tevreden over kan zijn: als “publiciteit geile pseudo politicus” moet al deze aandacht de ultieme bevrediging zijn.

 8. De kiezer wordt per definitie belazerd, dat is ons lot. Met die wetenschap heb ik, tegen beter weten in ook nu weer gestemd. Een politieke voorkeur heb ik niet, maar stemrecht vind ik zeer belangrijk.
  De afgelopen raadsperiode is de Helderse kiezer belazerd en gegijzeld door de pizza coalitie van opportunist Assorgia. Eerst stemmen binnenhalen en dan je gang gaan, het ranzige imago van politiek werd weer eens bevestigd. Deze huichelachtige coalitie heeft schuld aan wat uiteindelijk de stadhuisaffaire is geworden.
  Welnu de kiezer heeft opnieuw gesproken en wederom laten blijken dat het stadhuis op Willemsoord niet de juiste locatie is. Er kwam de door Behoorlijk Bestuur gevraagde steun aan de kiezer. Die kwam er en het werd een geweldige overwinning, de pizza coalitie heeft verloren.
  Om het Stadhuisplan alsnog af te blazen, dat was de inzet van BB, is de overwinning toch te mager. De pizza coalitie staat ondanks het verlies nog fier overeind, Assorgia gaf daar al blijk van op de verkiezingsavond.
  Een sprankje hoop voor BB bij het formeren zijn de 10 nieuwe raadsleden, die zonder last of ruggespraak het verschil zouden kunnen maken. Ik zie dat overigens niet gebeuren.
  Welnu BB, een coalitie formeren met partijen die de kiezer in de kou hebben laten staan zou onkies zijn. Oppositie is, hoe spijtig ook uw plaats voor de komende 4 jaar.

Wellicht ook interessant

Back to top button