GR2022HK

‘Een coalitie vormen wordt een opgave’

Advertentie:

Anna Paulwona – Het lijkt een flinke klus te gaan worden om te komen tot een goede coalitie, zo concludeerde Alexander Bügel woensdagavond nadat alle stemmen waren geteld. Zijn partij, Onafhankelijk Hollands Kroon, is de grote winnaar van de verkiezingen en gaat naar 8 zetels. De huidige coalitie van VVD, CDA en Senioren Hollands Kroon verliest haar meerderheid.

De coalitiepartijen begonnen vier jaar geleden met 17 zetels van de 29. Gedurende de raadsperiode stapten Jeff Leever (SHK) en Lars Ruiter (VVD) over naar OHK, waardoor er een nipte meerderheid van 15 zetels (6 SHK, 4 VVD, 5 CDA) overbleef. SHK gaat na de uitslag van woensdagavond naar 4, waardoor een voortzetting van de huidige coalitie geen optie meer is.

Het lag redelijk in de lijn der verwachtingen dat de coalitie iets zou inleveren. Nu het stof is neergedaald is de schade in wezen enorm beperkt gebleven, maar het verlies van de meerderheid doet natuurlijk pijn. Gezien de verhoudingen in de gemeenteraad, de overeenkomsten in de partijprogrammas en de omgang tussen de partijen zou een toevoeging van D66 aan de huidige coalitiepartijen toch ook geen ondenkbare oplossing zijn. D66 heeft de afgelopen periode veel meegedacht met de coalitie. In de laatste debatten werd door CDA leider Jan-Willem van der Klugt nog uitgesproken dat zijn partij en D66 veel overeenkomsten hebben.

OHK aan zet
Dat gezegd hebbende is OHK nu eerst aan zet. Bügel liet woensdagavond al weten graag het voortouw te willen nemen in de onderhandelingen. Jip Pankras van de verliezende partij SHK gaf ook direct aan best met OHK in een coalitie te willen gaan zitten. Een samenwerking tussen OHK en de andere coalitiepartijen lijkt onwaarschijnlijk: OHK heeft zich juist afgezet tegen hun beleid en staat lijnrecht tegenover de VVD en het CDA wat betreft de datacenters. Dat gezegd hebbende heeft Bügel meerdere keren genoemd dat hij vooral zal kijken naar de kwaliteit van de wethouders, voorafgaande aan de vraag uit welke partij zij afkomstig zijn.

Wat blijft er over zonder de VVD en het CDA? Mochten OHK en SHK elkaar wel vinden in de onderhandelingen zijn dat 12 zetels. Daar moeten er dan nog drie bij. De derde lokale partij, LADA & Anders!, hebben van de kiezers twee zetels gekregen. Net niet genoeg dus voor een volledig lokale coalitie. Er zal dus een landelijke partij moeten aanschuiven, waarbij GroenLinks op dit moment de meest logische optie lijkt. Dit zou een coalitie van 16 tegen 13 betekenen, maar dan is het uitgangspunt dus wel dat SHK toch weer mee gaat regeren.

Ommekeer?
Winnaar Alexander Bügel benoemde het woensdagavond niet met zoveel woorden, maar het lijkt erop dat dit niet zijn voorkeur heeft. Omdat groei bij andere oppositiepartijen is uitgebleven zal hij toch ergens moeten gaan samenwerken met een van de partijen uit de huidige coalitie. Een volledige ommekeer van coalitie en oppositie zou namelijk betekenen dat OHK samen met D66 en de PvdA tot een akkoord moet komen. Dit lijkt gezien de partijprogrammas niet voor de hand te liggen, maar in onderhandelingen kan van alles gebeuren.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

1 reactie

  1. Vergeet het CDA in HK niet als mogelijk coalitiepartner. Die hebben geen zetel verloren, mede door de 900 kiezers die in 2018 op de CU stemden. Hun fractievoorzitter is veel minder geharnast dan de bedenker van het arbeidsmigrantenhuisvestingsbeleid Sjaak Vriend. Wat datacenters betreft zou hij er voor kunnen kiezen pas op de plaats te maken met ‘nieuwe initiatieven’. Het is maar hoe je dat definieert.
    Als dat een plan voor wijziging van een bestemming is, dan kunnen de 2 al jaren oude ideen voor Cyrus I en Luna binnen Agriport, in de ijskast blijven. Want de vigerende bestemming daarvan is namelijk gewoon: ‘glastuinbouw’ en niet ‘datacenter.’
    Zo staat dat althans op de site van de gemeente Hollands Kroon bij de stand van zaken m.b.t. datacenters.

Wellicht ook interessant

Back to top button