GR2022HK

‘Flinke deceptie’ voor Daan Pruimboom van LADA&Anders!

Adverentie

Hollands Kroon – Daan Pruimboom, kandidaat nummer zes van LADA&Anders! noemt de verkiezingsuitslag een flinke deceptie. Zijn partij kreeg twee zetels. De voorlopige uitslag biedt weinig hoop voor een voorkeurszetel: Lijsttrekker Henk van Gameren en de nummer twee Dorien Sijbenga kregen beide twee keer zoveel stemmen als de jonge Wieringer.

De 25 jarige Pruimboom is momenteel het jongste raadslid. Vanaf 2018 zit hij in de gemeenteraad voor Onafhankelijk Hollands Kroon. Kort voor de verkiezingen stapte hij vanwege onenigheid over van OHK over naar LADA&Anders!. De partij van lijsttrekker Alexander Bügel, die bij de verkiezingen uiteindelijk een grote overwinning boekte, was een onderzoek gestart naar Pruimboom zijn verblijfplaats. Volgens OHK was hij mogelijk te veel in Utrecht voor zijn studie. De gemeente concludeerde uiteindelijk dat dit niet het geval was, maar Pruimboom was toen al overgestapt.

Geen voorkeurszetel
Pruimboom voerde de afgelopen weken veel campagne onder zijn eigen naam. Met zijn zesde plek op de kieslijst was een directe plek in de gemeenteraad dan ook onwaarschijnlijk. Met voorkeursstemmen is het dan nog wel mogelijk om in de raad te komen. Dat kan wanneer een kandidaat die lager geplaatst staat minstens 25% van de kiesdeler aan stemmen ontvangt en wanneer dit meer is dan een wel geplaatste kandidaat. De kiesdeler in Hollands Kroon is in de voorlopige uitslag 623. Voor een voorkeurszetel moet een kandidaat 156 stemmen ontvangen. Pruimboom heeft er 132. Daarnaast hebben Henk van Gameren en Dorien Sijbenga respectievelijk 374 en 304 stemmen. De nummer 4 op de lijst, Lida Brussaard – Ursem, kreeg 170 stemmen.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button