GR2022DH

Lokaal in Den Helder weer in de meerderheid

Wordt de winst van BB ook beloond?

Den Helder – De verkiezingen hebben er in Den Helder voor gezorgd dat de lokale partijen de absolute meerderheid in de gemeenteraad hebben behaald. Ze hebben samen 16 van de 31 zetels. In de vorige periode was dit (na de verkiezingen, dus voor de afsplitsingen) 12. De 12 lokale zetels in de voorbije periode werden verdeeld over vijf partijen, de 16 zetels van deze verkiezingen gaan eveneens naar vijf partijen.

Behoorlijk Bestuur is met 7 zetels de grootste lokale partij van Den Helder geworden. De winnaar van de vorige verkiezingen, Beter voor Den Helder, is nu de tweede lokale partij van de stad. Samen zijn ze ook de twee grootste partijen in de raad, dus inclusief de landelijke partijen. De Seniorenpartij van Nancy List (vier jaar terug Gemeentebelangen) en Kees Bazen (vier jaar terug CDA) krijgt twee zetels en ook Samen Actief (de partij van lijsttrekker Nico de Vos en de kandidaten Carla van Driesten en Marinus Vermooten) komt in de raad met 1 zetel. De Stadspartij heeft haar twee zetels weten te behouden.

Sylvia Hamerslag gaf vooraf al aan, en herhaalde dat woensdagavond nog eens, dat ze het liefst een “zo lokaal mogelijke” coalitie vormt. Kan dat? In theorie dus wel, want alle lokalen hebben samen 16 zetels en dat is een meerderheid. Is het realistisch? Waarschijnlijk niet, want partijen als de Stadspartij, Seniorenpartij en Beter voor Den Helder willen helemaal niet met Behoorlijk Bestuur gaan samenwerken. En Hamerslag sloot eerder al partijen als CDA en VVD uit en ze maakte bovendien van het annuleren van de stadshuisplannen (Willemsoord) een breekpunt. Ook dat maakt het vinden van voldoende partijen die én met Behoorlijk Bestuur willen samenwerken én akkoord gaan met de voorwaarden enorm lastig.

Coalitie zonder winnaar?
Dit alles maakt dat een coalitie met Behoorlijk Bestuur op voorhand minder simpel te realiseren lijkt dan wanneer we puur op de getallen afgaan. Sterker: de huidige coalitie heeft zelfs de mogelijkheid om de grote winnaar van de verkiezingen buitenspel te zetten. Samen hebben Beter voor Den Helder, CDA, VVD, Stadspartij, CU, PvdA en Seniorenpartij (die altijd al meestemde met de coalitie) immers ook 17 zetels (een meerderheid). Dat buitenspel zetten zal niet direct gebeuren, want de ‘nette regel’ is dat de grootste partij in elk geval als eerste de kans krijgt te formeren. Misschien lukt het wel, want de verkiezingen zijn voorbij, beloftes kunnen weer naar de prullenbak en de grote woorden van de afgelopen weken en maanden kunnen worden ingeruild voor zalvende woorden.

Donderdagavond (vanavond dus) komen de lijsttrekkers voor het eerst bij elkaar om de uitslag te duiden, daarna beginnen de onderhandelingen. Hamerslag heeft in elk geval aangegeven de handschoen op te willen pakken en met alle partijen in gesprek te willen, dus wie weet wat voor konijn er nog uit de Helderse hoed komt. De coalitievorming duurde in 2018 ongeveer zes maanden, laten we hopen dat het dit jaar sneller gaat.

Toon meer

Ronald Boutkan

Bovenstaand bericht is geplaatst door Ronald Boutkan, algemeen directeur van Regio Noordkop. Ronald woont in Julianadorp en is bereikbaar via ronald@regionoordkop.nl of telefonisch via 0643436070.

Wellicht ook interessant

8 reacties

  1. Een inktzwarte dag voor Den Helder .Ik hoop dat de partijen de gelederen sluiten voor Behoorlijk Bestuur.Deze Partij bestaande uit vnl “anti’s” heeft inhoudelijk en politiek gezien niets te bieden. Wanneer ik de uitspraken / plannen en ideeën van het “orakel ” Hamerslag er nog eens op terug lees vrees ik dat de personen die op deze partij hebben gestemd last hadden van een soort “black out”.

  2. Kiezers die hopen op veranderingen, bereidt u maar vast voor een teleurstelling, want alles blijft natuurlijk gewoon bij het oude. Nadat voor de vorm onderhandelingen worden gevoerd met Beter voor Den Helder, sluiten de voormalige coalitiepartners de handen als vanouds weer ineen…. Of het moet zijn dat Beter voor Den Helder zijn verzet laat varen tegen het stadhuis en salonfähig wordt, maar ook dan verandert er niets: de politiek bewijst dan weer dat ze even onbetrouwbaar is als voorheen… Links- of rechtsom: er verandert niets. Lang leve de democratie!

  3. Gefeliciteerd BB, loon naar werken gekregen. Uw inzet is beloond en nu ertegen aan, zodat er eindelijk weer geluisterd wordt naar de burgers van D-H en de hautaine houding van het bestaande college teniet gedaan gaat word.

  4. Wat ben ik blij dat ik niet meer in Den Helder woon. Beste inwoners ik wens jullie veel geluk en sterkte toe voor de komende vier jaar .Dat zullen jullie met Behoorlijk Bestuur heel hard nodig hebben.

  5. Onze lokale verkiezing had 1 speerpunt: het stadhuis. Het referendum is klip en klaar duidelijk, ze konden het niet saboteren. Behoorlijk Bestuur versloeg Beter voor Den Helder met lengtes, de aanvoerder van de coalitie, en de niet-integere verstrengelaar Assorgia. Nu kan er niet meer geroepen worden dat de bevolking dit stadhuis op Willemsoord wil. En er kan gedraaid worden. Daarnaast: er is GEEN raadsbesluit, dus er wordt onwettig gebouwd. Dat zal ik, met 6 anderen, betogen komende dinsdag bij de Raad van State. Twee rechters hebben het al bevestigd, maar de coalitie pleegde zelfs kiezersbedrog door te liegen dat er wel een Raadsbesluit is. Al drie jaar doen ze dat. Ze mogen dus, als vertaling van de wil van de burger, zeker niet Behoorlijk Bestuur buitenspel zetten, dat hebben ze al voortdurend met de rechten van de burger gedaan. Willen ze een nog lagere opkomst? ( “Ze doen toch wat ze zelf willen, ze luisteren niet”, het grote verwijt bij de lage opkomst). Behoorlijk Bestuur heeft het recht van formatie, en die formatie mag niet gesaboteerd worden door een niet-integer Raadslid. En zeker, Zeestad moet vooral weg. Een officieel referendum over het stadhuis is niet meer nodig, dat spaart veel geld. En natuurlijk moet de belangenverstrengelaar van Beter voor Den Helder uit de Raad verdwijnen. Hij mag niet weer de valse eed doen van “zonder last en ruggespraak of persoonlijk gewin”. De schande, ook voor de burgemeesters, van vier jaar.

    1. De formatie mag niet gesaboteerd worden door een niet-integer raadslid? Ach, meneer Van Kuijk, u weet toch zeker hoe de hazen lopen in de Helderse gemeentepolitiek. De huidige coalitie gaat straks vrolijk verder, dat kan ik u op een briefje meegeven. En ik kan ook al voorspelllen hoe ze die move zullen verdedigen: de stabiliteit van het bestuur staat bij ons voorop en die is het best gegarandeerd als we op dezelfde voet voortgaan….

  6. dit is geen uitslag , dit is een statement van de Helderse bevolking . Vreselijk veel mensen zijn klaar met de provocaties en draaikonterij van dit bestuur . Hopelijk laten eventuele coalitie-partijen zich niet chanteren met dreigementen over financiele consequenties als de bouw van het stadhuis wordt gestopt , dat is gewoon beneden alle peil .

  7. Hamerslag begint nu al te draaien en trek haar keutel over samenwerken en uitsluiten al gedeeltelijk in.
    Kiezersbedrog ,niks meer en niks anders .Dat belooft nog wat .Let op mijn woorden :dat stadhuis gaat er gewoon komen.

Back to top button
%d bloggers liken dit: