GR2022HK

Nieuwe gezichten in gemeenteraad van Hollands Kroon

Advertentie:

Hollands Kroon – Zoals het er nu naar uit ziet, zonder inachtnemning van de voorkeurstemmen of eventueel doorschuiven van wethouders, komen er flink wat nieuwe gezichten in de gemeenteraad van Hollands Kroon. Van de 29 raadsleden blijven er 17 zitten.

Onafhankelijk Hollands Kroon krijgt straks 8 raadsleden. In de eerste 8 op de lijst staan huidige raadsleden Alexander Bügel, Henk-Jan Wittink, Lars Ruiter en Jeffrey Leever. De andere vier zijn nieuwe gezichten: Lia de Vries is sinds kort bij de partij en ingestapt na de cursus Politiek Actief. Pieter de Jong, Erwin Slootweg en ex-VVD’er Johan Senneker komen ook nieuw in de raad.

Voor het CDA zijn vijf zetels gereserveerd. Jan-Willem van der Klugt en Reginald Visser zitten hebben nu al een plek. Campagneleider Kees van Noorloos is voormalig raadslid uit de Wieringermeer. De twee overige kandidaten zijn nieuwkomers: Matthé van Lierop en Joute Andringa.

De VVD krijgt er vier, waarvan drie voor de huidige raadsleden Wim Groot, Petra Borst en Mirko Hruska. Jonge nieuwkomer Rick Boersen zal ook een plekje krijgen in de nieuwe raad.

Senioren Hollands Kroon moet twee zetels inleveren, van 6 naar 4. Huidige raadsleden Gerrit Roos en Piet Dijkstra stonden op plek 5 en 6 en komen dus waarschijnlijk niet terug in de raad. Lijsttrekker Jip Pankras en de nummer 3 Pim de Herder wel. De partij heeft 2 nieuwkomers: Kitty Pronk-Heisen en Arnold Philipsen.

De stemmen worden geteld in Anna Paulowna.

GroenLinks leek even te gaan groeien, maar blijft in de voorlopige uitslag op twee zetels staan. Er is dan plek voor de huidige fractievoorzitter Lilian Peters en nieuwkomer Patrick Kool.

Ook de PvdA blijft op twee. Fractievoorzitter Sylvia Buczynski houdt haar zetel en op de tweede plek staat de jonge nieuwkomer Paul Medema. Huidig raadslid Elbert Volkers lijkt dan net buiten de boot te vallen.

De enige partijen zonder nieuwe gezichten zijn LADA & Anders! en D66. Beide partijen houden hun twee zetels en hebben de eerste plekken op de lijst bestemd voor de huidige raadsleden. Bij LADA & Anders! zijn dit Henk van Gameren en Dorien Sijbenga. Bij D66 zijn dat Maarten Versluis en Sonja Mulderij.

De definitieve uitslag inclusief voorkeurstemmen volgt maandag om 10.00.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button