GR2022HK

Red de Wieringermeer blij met verkiezingsuitslag

Adverentie

Hollands Kroon – Werkgroep Red de Wieringermeer heeft blij gereageerd op de uitslag van de verkiezingen in Hollands Kroon. Anti-datacenter partij Onafhankelijk Hollands Kroon wordt de grootste. Volgens de actiegroep een teken dat de inwoners geen datacenters meer willen.

Red de Wieringermeer vindt de uitslag een duidelijke uitspraak tegen de datacenters en hoopt dat de plannen nu definitief in de ijskast worden geplaatst. De huidige coalitie verliest vier zetels en daarmee haar meerderheid. Dat gezegd hebbende zijn de partijen die zich expliciet tegen de datacenters uitspreken nog steeds niet in de meerderheid. Onafhankelijk Hollands Kroon, GroenLinks, LADA&Anders! komen samen op 12 van de 29 zetels.

Red de Wieringermeer ziet het anders: “De kiezers van hyperscale-datacentergemeente Hollands Kroon in Noord-Holland hebben de partijen, die voorstander waren van uitbreiding van datacenters, afgestraft. De tegenstanders van meer datacenters hebben met een toename van maar liefst 5 zetels een klinkende overwinning geboekt.” Over die overwinning valt niet te twisten, maar een coalitie van datacenter voorstanders is niet ondenkbaar.

Kijkende naar het aantal stemmen per partij wordt het door de actiegroep geschetste beeld ook wel iets zichtbaarder: Datacenter tegenstander GroenLinks groeit, net als LADA&Anders. Voorstander D66 verliest stemmen. In alle drie de gevallen leidt het niet tot een wijziging in het aantal zetels.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button