GR2022HK

Vier kandidaten komen met voorkeurstemmen in de gemeenteraad van Hollands Kroon

Adverentie

Hollands Kroon – De voorlopige uitslag van de verkiezingen in Hollands Kroon is binnen en 4 kandidaten komen met voorkeurstemmen de raad in: Enno Bijlstra van de VVD, Jan Dijkshoorn en Patty Laan-Olij van het CDA en Cees Meeldijk van Onafhankelijk Hollands Kroon. Zij worden verkozen ten koste van Mirko Hruska (VVD), Reginald Visser (CDA), Joute Andringa (CDA) en Johan Senneker (OHK).

De VVD krijgt vier zetels in de nieuwe raad. Enno Bijlstra zit momenteel voor de partij al in de gemeenteraad maar stond op plek vijf bij deze verkiezingen. Mirko Hruska, ook al raadslid, stond op plek vier. Bijlstra kreeg 172 stemmen en dat zijn er genoeg voor een voorkeurszetel. Dat kan wanneer een kandidaat die lager geplaatst staat minstens 25% van de kiesdeler aan stemmen ontvangt en wanneer dit meer is dan een wel geplaatste kandidaat. De kiesdeler in Hollands Kroon is in de voorlopige uitslag 623. Voor een voorkeurszetel moet een kandidaat 156 stemmen ontvangen. Hruska ontving 44 voorkeurstemmen waarmee Bijlstra dus zijn plek inneemt.

CDA & OHK
Bij het CDA vindt een opvallende verschuiving plaatst. De partij kreeg van de kiezer 5 zetels. De nummer 2 op de kieslijst en voormalig schout-bij-nacht van de Koninklijke Marine, Reginald Visser, ontving slechts 69 stemmen. Nieuwkomer Joute Andringa stond op plek 5 kreeg er 116. De nummers 6 en 8 van de kiestlijst, Patty Laan-Olij en Jan Dijkshoorn, kregen respectievelijk 192 en 235 stemmen en komen dus zo in de raad.

De laatste kandidaat die op voorkeurstemmen is gekozen is Cees Meeldijk, de nummer 9 van Onafhankelijk Hollands Kroon en dus net niet binnen het zetelaantal van 8 dat de partij kreeg. Meeldijk kreeg 272 voorkeurstemmen. De nummer 4 van OHK, Johan Senneker, kreeg er 132. Lars Ruiter van OHK kreeg, buiten de lijsttrekkers om, de meeste voorkeurstemmen van alle kandidaten die meededen aan de verkiezingen: 705.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button