GR2022DH

Voorkeurstemmen zorgen voor slagveld in Helderse gemeenteraad

Advertentie:

Den Helder – Een dag na de verkiezingen blijkt dat heel wat kandidaten dankzij voorkeurstemmen in de gemeenteraad van Den Helder komen. Dat gaat uiteraard ten koste van anderen, zoals Kees Visser (VVD), Daniëlle Pater (Beter voor Den Helder), Jan de Leeuw (PvdA) en zelfs lijsttrekker Nico de Vos (Samen Actief sr.). Nog iets dat redelijk uniek is; slechts vijf personen komen in de raad die op eigen kracht onvoldoende voorkeurstemmen kregen, maar dankzij hun positie op de lijst raadslid worden. Om op voorkeurstemmen te worden gekozen waren dit jaar 163 stemmen nodig.

Bij de VVD valt Kees Visser buiten de boot, omdat de nummers drie (Henriëtte Weerstand-Slot) en vier (Rogier Bruin) meer voorkeurstemmen hebben gehaald. Ook Harrie van Dongen van de Stadspartij kreeg minder stemmen dan nummer 5, Nadine Gatowinas. Zij zal dus voorlopig samen met Pieter Kos de raadsfractie vormen.

Paul Houben (nr. 7) neemt in de fractie van Beter voor Den Helder de plek van Daniëlle Pater in en bij Samen Actief zijn de nummers 1 (Nico de Vos) en 2 (Carla van Driesten) ingehaald door Marinus Vermooten. Hij wordt dus hun raadslid.

Gerrit Kooij heeft op de lijst van Behoorlijk Bestuur voldoende voorkeurstemmen gehaald en dat gaat ten koste van Ron van Wamel. Ook Monica Anthonijsz van de Partij van de Arbeid komt ondanks haar vierde plek op de kandidatenlijst toch in de raad. Dat gaat weer ten koste van nr.2, Jan de Leeuw.

De vijf raadsleden die het op eigen kracht niet hebben gered (maar dus wel zijn gekozen), zijn Mirjam Dijk en Marcel Karhof (Behoorlijk Bestuur), Edwin Krijns (CDA), Marja Timmers (GroenLinks) en Frank Feeburg (PVV).

Toon meer

Ronald Boutkan

Ronald Boutkan is werkzaam als hoofdredacteur / algemeen directeur van Regio Noordkop. Ook presenteert hij Ron & Geer, Hollands Glorie en werkt hij mee aan De Week op Zaterdag, allen radioprogramma's van Regio Noordkop. Ronald woont in Den Helder en is bereikbaar via ronald@regionoordkop.nl of telefonisch via 0643436070.

Wellicht ook interessant

Back to top button