Kop van Noord-HollandPolitiek

Bijna alle stemmen geteld: BBB net aan de grootste in het waterschap

Noord-Holland Noord – De voorlopige uitslag van de verkiezing voor het algemeen bestuur van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier is bekend. Nu 99 procent van de stemmen geteld is, behaalt BBB 6 zetels. Waterplatform Groen, Water & Land was 4 jaar geleden de grootste met 7 zetels. Die partij haalt er nu 5. De PvdA, 50Plus, CDA, de Algemene Waterschapspartij en Water Natuurlijk verliezen allen 1 zetel. De opkomst was de hoogste ooit.

De komende dagen worden de stemmen door de gemeenten op persoonsniveau geteld. Dan wordt ook bekend welke kandidaten met voorkeursstemmen zijn gekozen. Ruim 485.000 Noord-Hollanders brachten hun stem uit in het gebied van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, van het Noordzeekanaal tot en met Texel. Het opkomstpercentage is 54,5%, dat is hoger dan bij eerdere verkiezingen. Dijkgraaf Remco Bosma over de hoge opkomst: “Ik ben blij dat zo veel inwoners naar de stembus zijn gekomen en het werk van het waterschap belangrijk vinden. Samen met de volksvertegenwoordigers blijft het hoogheemraadschap zorgen voor veilig water, voldoende water en schoon water in ons beheergebied.”

Het Hollands Noorderkwartier telde tijdens de verkiezingen ongeveer 960.000 stemgerechtigden (ruim 30.000 meer dan in 2019). In Waterland was de opkomst opnieuw het hoogst van alle gemeenten: 67,7%. Velsen had met 34,5% de laagste opkomst. De opkomstgroei in Opmeer was het grootst: 61,3% (was 55,1% in 2019). De opkomstcijfers in Den Helder liggen een stuk lager. Daar ging slechts 44,52% van de mensen naar de stembus voor het waterschap. De uitslag in de marinestad komt grotendeels overeen met die van het waterschap als geheel. BBB kreeg 4294 stemmen, de meeste van alle partijen. Waterplatform Groen, Water & Land kreeg er slechts 142 minder.

Veel partijen leveren een zetel in. De VVD blijft op 3, hetzelfde als 4 jaar geleden. De PvdA, in 2019 nog de 2e partij, verliest haar 4e zetel. Lijsttrekker Marjan Leijen uit Warmenhuizen reageert op Twitter: “We zijn weliswaar onze restzetel van de vorige verkiezingen kwijtgeraakt maar zijn na BBB en Groen Water en Land de 3e partij bij Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en gaan voor een duurzaam en leefbaar Noord Holland!” Leijen stond met Aukelien Jellema uit Den Helder en Fijko van der Laan uit Anna Paulowna bovenaan de lijst. Door de drie zetels krijgen zij alle drie een plek in het algemeen bestuur. De Algemene Waterschapspartij verliest haar ene zetel en keert dus niet meer terug.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

1 reactie

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button
%d bloggers liken dit: