Politiek

Burgemeester Den Helder: “Veiligheidsproblemen vragen meer dan alleen handhaving”

Advertentie:

Den Helder – Meer blauw op straat is niet dé oplossing om autobranden en explosies in Den Helder te voorkomen. Achter deze incidenten schuilen complexe sociale vraagstukken, die de gemeente samen met ketenpartners probeert op te lossen. Dat vertelde burgemeester Jan de Boer maandagavond tijdens een extra commissievergadering over het waarborgen van de veiligheid en terugdringen van de overlast in Den Helder.

De vergadering was aangevraagd door de fractie van Beter voor Den Helder naar aanleiding van de vele autobranden en explosies in de stad. BvDH wilde weten welke maatregelen het college neemt om deze vorm van overlast terug te dringen en hoe zij de inwoners van de gemeente Den Helder weer een veilig gevoel gaat geven. Tijdens de vergadering werd al snel duidelijk dat meerdere fracties vinden dat de huidige aanpak van het college tekortschiet. Er werden vragen gesteld over de inzet van (extra) boa’s, camera’s, drones, stadsmariniers en geld (bijvoorbeeld als beloning voor getuigen en/of tips). Ook vroegen diverse fracties zich af wat de gemeente doet aan preventie, zoals het geven van voorlichting op scholen.

Toezicht en handhaving
Burgemeester Jan de Boer schreef twee weken geleden al een brief naar de gemeenteraadsleden om hen te informeren over de inzet van de gemeente en haar ketenpartners op dit gebied, maar maandagavond lichtte De Boer dit verder toe. Wat betreft toezicht en handhaving heeft de gemeente de afgelopen periode verschillende maatregelen genomen. Voorbeelden daarvan zijn: extra toezicht rondom incidentlocaties, tijdelijk mobiel cameratoezicht, integrale controles, aanwijzing veiligheidsrisicogebied, het sluiten van woningen en opleggen van gebiedsverboden. Ook heeft de gemeente een convenant met NS gesloten over toezicht en handhaving en dat heeft volgens burgemeester De Boer een positief effect gehad.

Toch benadrukte hij maandagavond: “Capaciteit is het grootste probleem, in het hele land. Je kunt niet overal tegelijk zijn. Bij wijze van spreken kan het gebeuren dat je de hoek omrijdt en er dan iets gebeurt.” Daarbij vertelde de burgemeester dat boa’s maar tot 23.00 uur werkzaam – mogen – zijn. Behoorlijk Bestuur vroeg naar de inzet van drones ten behoeve van toezicht en/of handhaving. De burgemeester zag daar weinig kansen in, maar beloofde onderzoek te doen naar de mogelijkheden en de raad daar later schriftelijk over te informeren. Ook op de rol van boa’s komt de burgemeester schriftelijk terug met meer gedetailleerde informatie.

Sociale vraagstukken
De belangrijkste boodschap van burgemeester Jan de Boer was maandagavond dat alleen extra inzetten op handhaving niet de oplossing is, maar dat een groot deel daarvan in preventie zit. “Het is een dieper en zwaarder probleem. Het zit in het DNA van deze stad. Er zijn sociale vraagstukken die van generatie op generatie worden doorgegeven. Dat moeten we zien te doorbreken”, aldus De Boer. De burgemeester verwees naar de aanpak van kansrijke buurten die de gemeente momenteel aan het ontwikkelen is. De gemeente heeft immers meerdere subsidies van het Rijk gekregen om te werken aan de leefbaarheid in bepaalde buurten. “We gaan daar als Den Helder langjarig op inzetten”, aldus burgemeester De Boer.

De fractie van de PVV wilde weten of het college de inzet van stadsmariniers (speciale burgerambtenaren met een mandaat om te handhaven) nog overweegt. De gemeenteraad nam in februari 2023 een motie van de PVV aan waarin het college werd opgedragen een onderzoek te laten uitvoeren naar de nut- en noodzaak van het aanstellen van één of meerdere stadsmariniers. Onderzoeksbureau Arena adviseerde het college vervolgens een pilot op te zetten met stadsmariniers in Den Helder, maar het college legde dit advies naast zich neer. Burgemeester Jan de Boer gaf maandagavond aan nog steeds achter dat besluit te staan, omdat de beoogde rol van de stadsmarinier al wordt ingevuld door de gemeentelijke organisatie en de ketenpartners.

Lianne Snel

Lianne Snel studeerde politicologie en American Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is sinds maart 2023 werkzaam als onderzoeks- en politiek journalist voor zowel Regio Noordkop als Noordkop Centraal. Zij is bereikbaar via lianne@regionoordkop.nl.

11 reacties

  1. Extra inzetten van handhaving is niet de oplossing volgens de burgemeester. Nee, we gaan er nog ‘ns rustig over praten. Pappen en nathouden dus. We blijven voorlopig dus nog overlast houden van vernielingen, autobranden, berovingen, vuurwerkbommen etc. En bedankt hè!

  2. Linkse rakker die de boer, de ellende is nog nooit zo erg geweest als nu maar er iets aan doen ho maar, totaal ongeschikt

    1. Natuurlijk is het erger geworden. Nu komt hij weer met een fabeltje over Leefbaarheid in bepaalde buurten. Waarom nu pas en waarom geloof ik geen woord meer van wat die man zegt. Ongeschikt.

  3. Julianadorp🚓🚓🚓👩‍🚒🚒🚒🚒🚒🚒🚒🚒🚒🚑🚑

  4. De Boer beledigt ons allen met de beschuldiging van het dna van de stad. Hij lijkt een ware meester in het duiken voor verantwoordelijkheid ! Zijn GL/D66 achtergrond is ook geen zegen. Bovendien zijn het maar enkelen die auto branden stichten.

    1. Ik ben natuurlijk maar een buitenstaander, maar dat van dat DNA…. daar heb ik wel een beeld bij. Maar ik zie dat toch iets anders dan dat meneer de Boer dat doet. Volgens mij is het namelijk voor een niet te negeren deel DNA wat zich vooral in het gemeentehuis bevindt. Vergelijk het met een langspeelplaat met een kras erop waardoor hij elke keer een stukje terug springt en dan weer hetzelfde stukje muziek speelt.

      Er wordt heel veel gelult, maar verdomd weinig gedaan. Ze zijn al jaren bezig met hun kanswijken…. met woorden…. maar de daden liggen vooral in andere hoeken. Het opknappen van Willemsoord en de voorzieningen rond het gemeentehuis, daar liggen de daden. Die kanswijken moeten het al jaren met de overgebleven woorden (die ze op Willemsoord toch niet hoeven) doen.

      En nu komt hij weer met de volgende nietszeggende uitsrpaak. Alle beloften en plannen m.b.t. kanswijken uit het verleden, die is hij alweer vergeten. Ook niet belangrijk, want daar kwam ook gewoon niets van terecht. Ben benieuwd wanneer hij inhoudelijk meer – en vooral CONCREET – kan vertellen over de inhoud van de “lanjarige inzet” waarmee hij met de subsidies van het Rijk aan de gang gaat…. maar waarmee dan? Kan iemand me anders bijvoorbeeld even aanwijzen waar in bijvoorbeeld de inmiddels beruchte Visbuurt de inspanningen van de afgelopen jaren te bewonderen zijn?

  5. Is meer blauw op straat in Den Helder: dé oplossing voor autobranden en explosies? Natuurlijk niet! Burgemeester Jan de Boer vertelde gisteren tijdens de commissievergadering namelijk dat het allemaal veel ingewikkelder ligt. Sociale vraagstukken, generaties oude problemen, en ja, zelfs het DNA van de stad zit ons blijkbaar behoorlijk dwars. Als het probleem zo diepgeworteld is, wat doen we dan met extra politie? Misschien kunnen we beter forensisch onderzoekers inschakelen om dat mysterieuze Helderse DNA eens goed te analyseren.
    Onze burgervader maakte duidelijk: capaciteit is het grote probleem, je kunt immers niet overal tegelijk zijn. Logisch. Zelfs Superman slaagt daar maar matig in. En ach, na 23.00 uur mogen boa’s sowieso naar huis, want wie pleegt er nou criminele activiteiten na bedtijd?
    Intussen suggereren sommige raadsleden het inzetten van drones. Natuurlijk, waarom ook niet? Misschien kunnen we meteen stadsmariniers en vliegende boa’s uitrusten met lasers en infraroodvisie. Of nee, beter nog: direct robots inzetten, want die slapen niet na elf uur en hebben zeker geen last van het plaatselijke DNA.
    Preventie, daar draait het volgens onze burgemeester uiteindelijk om. De gemeente werkt aan ‘kansrijke buurten’. Klinkt prachtig, maar lijkt vooral een mooie term voor ‘nog een rondje subsidie aanvragen’. Als we maar lang genoeg praten over leefbaarheid, komt er vanzelf wel minder criminaliteit. Toch?
    Maar wat zegt zo’n aanpak eigenlijk tegen bewoners die nu bang zijn dat hun auto morgen in rook opgaat? Geduld hebben, want het DNA van generaties los je niet zomaar op met wat extra blauw op straat. Nee, daarvoor heb je minimaal tien commissievergaderingen, een pilotproject, en wellicht nog een extra subsidieaanvraag nodig.
    En ondertussen vraagt heel Den Helder zich af of iemand die ’s nachts auto’s in brand steekt wel zo gevoelig is voor een voorlichtingsfolder of een workshop “positief burgerschap”. Maar ach, zolang we met z’n allen blijven geloven dat praten en preventie de nieuwe blusmiddelen zijn, hoeven we tenminste niet wakker te liggen van capaciteitsproblemen. En anders kunnen we altijd nog drones inzetten om folders uit te strooien over de Visbuurt.
    Mart Coers

  6. “Burgemeester Jan de Boer gaf maandagavond aan nog steeds achter dat besluit te staan, omdat de beoogde rol van de stadsmarinier al wordt ingevuld door de gemeentelijke organisatie en de ketenpartners”.

    Duidelijk, dat gezien het “doorgaan van de overlast” met de “bestrijding” door gemeentelijke organisatie en de ketenpartners, gezien het voortduren van branden en explosies, niets uithaalt…….
    Dan zou een normaal bestuurder die achter zijn bevolking staat, en-en gaan en ook de Stadsmariniers inschakelen.
    Dit mede gezien prettige ervaringen met Stadsmariniers.
    Ook geeft dat de in de stad woonachtige mariniers, in vrije tijd, (deze personen zijn nog op uitgaans leeftijd) gratis extra ogen!

  7. Praatjes vullen geen gaatjes, dat is al een oud spreekwoord maar hier wel van toepassing vind ik. Haal BOA’s uit de dagdienst en laat ze ’s nachts patrouilleren. En dan niet met drie man in een busje maar hooguit met twee. Begin daar ‘ns mee. Elk weekend wordt er vuurwerk afgestoken. Ga daar eens fanatiek op letten. Heb het idee dat de politie alleen in actie komt na een melding. Dus als mosterd na de maaltijd. Ik weet, het is makkelijk praten op de bank vanaf je toetsenbord. Maar preventie, voorlichting op scholen, convenanten, daar ga je de veiligheid niet mee waarborgen en dring je de overlast niet mee terug. Er moet NU actie worden ondernomen, preventie duurt veel te lang eer dat zijn vruchten afwerpt.

  8. En wéér een auto in de fik. Het zal je voertuig maar zijn. Maar we gaan inzetten op preventie….

Wellicht ook interessant

Back to top button