Den Helder

SBCE: Stop met stadhuisplannen op Willemsoord

Den Helder – Nu het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een nog diepere economische recessie voorspelt dan werd verwacht doet het bestuur van de Stichting Behoud Cultureel Erfgoed Den Helder (SBCE) nogmaals een dringend beroep op het gemeentebestuur van Den Helder om geen 30 tot 40 miljoen euro te investeren in de stadhuisplannen op Willemsoord.

Na eerdere waarschuwingen van het Centraal Planbureau dat Nederland door de coronapandemie in een diepe economische recessie zal geraken, stelt het IMF nu dat deze nog veel dieper zal worden dan verwacht. “Een armlastige gemeente als Den Helder zal het hierdoor extra moeilijk gaan krijgen”, meent SBCE-voorzitter Paul Schaap. “Veel burgers, het lokale bedrijfsleven, maar ook de gemeentelijke BV’s zoals Willemsoord en Port of Den Helder zullen flinke financiële steun van de lokale overheid nodig hebben. Mogelijk zelfs voor een heel lange periode. Hiermee zullen vele miljoenen euro’s gemoeid zijn. Het steunfonds van 2 miljoen euro dat de gemeente nu beschikbaar heeft gesteld zal bij lange na niet toereikend zijn. Om dan nu 30 tot 40 miljoen euro uit te gaan geven aan de stadhuisplannen op Willemsoord is financieel gezien niet meer verantwoord. Stop daarom nu het nog kan. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.”

“Mede door de eerdere verplaatsing van de schouwburg heeft Willemsoord BV al een schuld van 18 miljoen euro die het niet zelfstandig kan aflossen. Als daar straks 30 tot 40 miljoen euro bijkomt en alles wordt overgedragen aan de nieuwe erfgoedstichting die de gemeente heeft opgetuigd voor het beheer van de forten en van het Willemsoordcomplex, dan start deze stichting straks met een schuld van 50 tot 60 miljoen euro. Aangezien deze nieuwe stichting geen eurocent winst zal kunnen maken ben ik ervan overtuigd dat als deze enorme schuld moet worden afgelost met geld dat op de Helderse burgers zal worden verhaald via de gemeentelijke belastingen. Immoreel in een tijd van diepe recessie.”

SBCE heeft eind maart van dit jaar al een eerste dringend oproep via de media gedaan aan het Helderse gemeentebestuur om te stoppen met de peperdure stadhuisplannen op Willemsoord. Hier is toen geen gehoor aan gegeven.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button