Den HelderJeugd

Scouts hebben eindelijk weer water onder de voeten!

Advertentie:
De boten in de botenloods worden op de trailer gezet voor transport naar het water (DHfoto)

Den Helder – Ze keken er al weken naar uit en zaterdagochtend was het dan eindelijk zo ver, de boten van Scouting Jutters Willemsoord gingen na de winter weer te water. Zo’n veertig waterscouts, verdeeld over drie groepen, hebben de winter gebruikt om het materiaal te schuren, verven en lakken. Het zag er allemaal weer prachtig uit en één van de leidinggevenden riep nog “zullen we ze het hele jaar zo mooi houden”.  Dat werd met schamel gelach ontvangen. “Dat roepen ze elk jaar”, aldus de scouts.

De vletten worden door de groepen zelf onderhouden in de botenloods van hun clubgebouw Scouting Guldemond. In de winter is het dus best een drukke bedoening in het gebouw, want hier zitten ook alle andere Scoutinggroepen van Jutters Willemsoord. Gelukkig doen ze niet alleen onderhoud in de winter, maar wordt ook de theorie over varen en zeilen flink bijgespijkerd. Ze leren ze ook de knopen en goed pionieren, zoals de landscouts. En natuurlijk worden er ook kampvuren gemaakt waarop ze hun eigen broodjes bakken. Maar eerlijk is eerlijk, als de boten weer te water gaan, gaan de harten van de waterscouts weer harder kloppen. Het valt de leiding dan ook wel op dat alle scouts eerder aanwezig zijn als normaal. “Ze staan de trappelen!”

Daniek wrikt de boot naar een plekje goed op de wind om de zeilen te hijsen (DHfoto)

Zeilen hijsen
Quinn (15) en Daniek(14) waren de eersten die de zeilen van hun boot de “Protheus hesen. Ze hebben duidelijk zin in het nieuwe vaarseizoen. De boot werd naar een goed plekje op de wind gewrikt, waarna de zeilen werden gehesen en als snel hadden ze de wind in de zeilen en de vaart er in. Natuurlijk wel even opletten met de overige scheepvaart, want uit de sluis kwam net een mooi zeiljacht aangevaren. Zowel Quinn als Daniek zitten al vele jaren op Scouting, Daniek zelfs al vanaf haar vierde of vijfde jaar. Quinn wist al snel dat hij waterscout wilde worden en die keuze vindt hij nog steeds de goede. Daniek wilde zeker weten bij de landscouts, maar toen ze een keer mee is geweest op waterkamp was ze helemaal om en ze vindt het nu heerlijk om op het water te zijn.

De waterscouts bestaan uit drie groepen, De Stormvogelswacht (09.30 tot 12.30 uur) en de Argonauten wacht (13.00 tot 16.00 uur) zijn voor kinderen van 11 tot en met 16 jaar. Vanaf zestien jaar ben je welkom bij de “Wilde Vaart” (10.00 tot 15.00 uur). In het vaarseizoen doen zij hun activiteiten vanaf het wachtschip De Poseidon, welke is gelegen aan Het Nieuwe Werk 54 in Den Helder. De eerste vier keer kan er gewoon vrijblijvend meegekeken en gedaan worden. Meer informatie is de te vinden op de website van Scouting Jutters Willemsoord.

Corona
Natuurlijk  heeft ook Scouting te maken met de ongemakken van het Coronavirus. De groepen moesten zorgvuldig ingedeeld worden en veel werd buiten gedaan. Vorig jaar moesten diverse kampen afgelast worden. “En dat zijn nou net de allerleukste dingen van Scouting”, aldus de leidinggevenden eensgezind. Ze hopen met Hemelvaart een kort kamp te kunnen organiseren, maar dat hangt natuurlijk af van de dan geldende regels. Ook bestaat Scouting Jutters Willemsoord dit jaar 75 jaar. Plannen om dit te vieren zijn nog niet gemaakt, maar ze hopen nog een ad-hoc feestje te kunnen organiseren als de maatregelen het toelaten.

Toon meer

DHfoto

DHFoto is een vaste redactiepartner van Regio Noordkop. Het bedrijf is gevestigd in Den Helder en bereikbaar via 06 - 52 42 12 11

Wellicht ook interessant

Back to top button