Overige

Veilig meedoen aan NLdoet

Hollands Kroon – Het Oranje Fonds heeft NLdoet 2021 met 2,5 maand uitgesteld tot 28 & 29 mei 2021. Ook op anderhalve meter afstand zijn er leuke en veilige activiteiten die te doen zijn tijdens NLdoet. Voor het Oranje Fonds gaan veiligheid en gezondheid boven alles. Daarom roept het fonds deelnemers ook dringend op zich aan de regels van Rijksoverheid en RIVM te houden bij het meedoen aan NLdoet. Dit geldt voor zowel klusorganisaties als voor vrijwilligers.

Voorschriften:
– Houd voldoende afstand tussen mensen, dit is minimaal 1,5 meter.
– Schud geen handen.
– Organiseer bij voorkeur een activiteit in de buitenlucht.
– Kom met niet meer dan het maximaal toegestane aantal personen bij elkaar.
– Indien je verkoudheidsklachten of andere gezondheidsklachten (zoals koorts) vertoont blijf je thuis.
– Registreer de deelnemers aan de NLdoet activiteit en vraag hen vooraf of zij geen klachten hebben. Laat mensen zoveel mogelijk op een vaste plek zitten / staan.
– Check bij de gemeente of er een meldingsplicht of vergunning voor de activiteit nodig is. Neem bij twijfel ook zeker contact op met je gemeente.
– Zorg voor voldoende hygiënische middelen, zoals mondkapjes, handschoenen en desinfecterende gel.

De gemeenten verwachten dat ieder zijn eigen verantwoordelijkheid neemt. Het Oranje Fonds is dan ook niet verantwoordelijk wanneer deelnemers aan NLdoet zich niet aan de voorschriften houden. Voor klusorganisaties geldt: is de klus toch niet veilig uit te voeren? Annuleer hem dan of stel hem in overleg met het Oranje Fonds en de aangemelde vrijwilligers uit naar een latere datum.

Verspreiden
Om NLdoet zo veilig mogelijk te laten plaatsvinden heeft het Oranje Fonds een aantal dingen bedacht. NLdoet is uitgesteld en vindt nu plaats op 28 en 29 mei 2021. Meldt iemand als organisatie een klus aan, dan wordt die in elk geval op één van deze twee dagen uitgevoerd. Is bijvoorbeeld maar een kleine locatie beschikbaar, waar vrijwilligers moeilijk voldoende afstand kunnen houden? Of is er een grote klus waarvoor veel mensen nodig zijn? Dan mag de klus ook verspreid worden over twee andere weekenden (4/5 juni & 11/12 juni) in 2021.

Organisaties die een klus aanmelden voor NLdoet kunnen daarvoor een financiële bijdrage van maximaal €350,- bij het Oranje Fonds aanvragen. Om klussen veilig uit te kunnen voeren, mag daarnaast dit jaar voor maximaal €50,- aan deze beschermende middelen aangevraagd worden: mondkapjes, desinfecterende gel, handschoenen en zeep. Deze 50 euro extra geldt alleen voor deze beschermende middelen.

Om voor een financiële bijdrage van het Oranje Fonds in aanmerking te komen is een van de voorwaarden dat een organisatie actief nieuwe vrijwilligers zoekt. Deze voorwaarde vervalt dit jaar voor organisaties die werken met een van de volgende kwetsbare doelgroepen: ouderen, mensen met een verstandelijke beperking, mensen met een lichamelijke beperking. Deze organisaties mogen de klus ook alleen met eigen vrijwilligers uitvoeren.

Toon meer

Leanne van Gemeren

Mijn naam is Leanne van Gemeren (21). Ik ben werkzaam bij Regio Noordkop als Redactiemedewerker en studeer Creative Business. Ik ben bereikbaar via leanne@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button