Den HelderPolitiek

Groen licht voor flexwoningen op de dogger, Behoorlijk Bestuur dreigt weg te lopen

Advertentie:

Den Helder – Een meerderheid van de gemeenteraad heeft maandagavond ingestemd met de realisatie van 250 woonplekken voor statushouders, Oekraïners spoedzoekers en arbeidsmigranten op de Dogger in Den Helder. Amendementen van Behoorlijk Bestuur, Fractie Pastoor, de PVV en Samen Actief om alleen te bouwen voor spoedzoekers haalden het niet. De fractie van Behoorlijk Bestuur dreigde de zaal te verlaten maar bleef uiteindelijk toch zitten.

De bouw van de woningen deed heel wat stof opwaaien. In de commissievergadering begin april bleek de politiek verdeeld. Ook omwonenden kwamen inspreken en maandagavond kwamen er ook twee kritische bewoners aan het woord. Ze maken zich zorgen om de maatschappelijke gevolgen van het clusteren van zoveel doelgroepen op één locatie. Het helpt daarbij niet dat de beoogde locatie precies naast het AZC ligt. Teveel kwetsbare personen bij elkaar zou mogelijk leiden tot overlast. Verder waren er diverse bezwaren.

Diverse bezwaren
Behoorlijk Bestuur, de PVV, Fractie Pastoor en Samen Actief kwamen daarom met voorstellen om de plannen aan te passen. Zo dienden ze gezamenlijk een amendement in om de doelgroep te veranderen naar enkel spoedzoekers en dus geen Oekraïners, statushouders en arbeidsmigranten. “Zouden jullie je zoon of dochter daar laten wonen met alle cultuurverschillen en feesten?” Zo vroeg Kees Bazen van laatstgenoemde partij zich af. Hij wees tevens naar de ruimte in Den Helder. In Hollands Kroon is veel meer ruimte voor woningen voor seizoensarbeiders, zo beargumenteerde hij.

Michel Pastoor van Fractie Pastoor bracht daarbij in dat hij zich zorgen maakt over het tijdelijke karakter van de woningen. Juist voor Oekraïners en statushouders is het belangrijk dat ze hier op een rustige plek kunnen wonen en niet bang hoeven te zijn dat ze na twee jaar hun huis verliezen. Sylvia Hamerslag van Behoorlijk Bestuur gaf aan het niet terecht te vinden dat Den Helder arbeidsmigranten huisvest die werkzaam zijn in andere delen van de provincie. Ze kwam daarom met een amendement om de woningen alleen te bestemmen voor mensen die op maximaal 15 kilometer van Den Helder werken. De kritische opmerkingen mochten echter niet baten: Alle amendementen werden verworpen.

Flexibele woonbuffer
Een groot deel van de raad steunde de plannen juist. De oververhitte arbeidsmarkt vraagt nu eenmaal dat er snel gebouwd wordt en tijdelijke woningen kunnen op korte termijn oplossing bieden. Ook voor statushouders en arbeidsmigranten is er een groot woningtekort. Om spoedig iets te doen aan deze opgave kwamen zeven partijen (PvdA, Fractie Pastoor, D66, Beter voor Den Helder, VVD, de Stadspartij en ChristenUnie) met een motie waarmee het college werd opgedragen om nog volgend jaar 250 extra flexwoningen te realiseren op één of meerdere locaties. Deze werd unaniem aangenomen.

Ook het college steunde de motie. In het laatste kwartaal van 2023 moet het college met suggesties komen voor locaties. Over de genoemde zorgen zei wethouder Petra Bais dat deze allemaal worden meegenomen in de vervolgstappen. Wat betreft de zorg van Pastoor over het tijdelijke karakter van de woningen zei de portefeuillehouder dat de bedoeling is dat zij na twee jaar doorstromen naar een permanente woning. Ze ging niet in op zijn vraag hoe: “De heer Pastoor wekt de indruk dat wij als gemeente na twee jaar mensen op straat gaan zetten. Dat is absoluut niet wat wij gaan doen.”

Behoorlijk Bestuur verlaat de raadzaal?
Behoorlijk Bestuur fractievoorzitter Hamerslag nam voordat het voorstel in stemming werd gebracht het woord en gaf aan dat haar partij niet zal stemmen over het voorstel. Dat had onder andere te maken met het format waarin het aan de raad werd voorgesteld: “Wij hebben vanaf het begin gezegd dat dit voorstel niet besluitrijp is. Daarom verlaten wij als fractie de raadzaal.” Dit leidde tot onbegrip bij burgemeester Jan de Boer: “Als volksvertegenwoordiger wordt van u verwacht dat u besluiten neemt. De wet zegt hier ook iets over. U kunt toch gewoon tegen stemmen als u het er niet mee eens bent?” Na een korte schorsing en een overleg besloten Hamerslag en haar fractieleden toch te blijven en tegen te stemmen.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

6 reacties

  1. Het huidige gemeentebestuur van Den Helder is een bijkantoor, dat onder volledige controle staat van de Nederlandse regering. De inwoners van Den Helder dienen zich te schikken in een haastig genomen ad hoc besluit, dat bij uitvoering een slechte afloop zal kennen. Daarbij predikt de verantwoordelijk wethouder weer eens onzinnig uit haar nek. Het zou gaan om tijdelijke woningen en wat er na die tijdelijkheid (2 jaar) in ieder geval niet gebeurt, is dat er mensen op straat worden gezet. Dat zou althans de indruk zijn die een raadslid zou wekken met zijn vraag. Praat u toch eens recht door zee en maak geen eindeloos gebruik van zwaar bejaarde politieke praat. U kunt zich wat mij betreft maar beter uitsluitend bezig houden met het linten doorknippen bij speelplaatsjes voor kinderen of het planten van een boompje hier en daar.
    De burgemeester zal ik op zijn wenken bedienen door het besluit te nemen als volkskiezer niet meer te stemmen op welke vertegenwoordigende lapzwans dan ook.

  2. Alles voor de buitenlanders wordt je in dit land door de strot geduwd en de Nederlander kan doodvallen

  3. Ondertussen kunnen de Nederlandse kinderen rustig tot hun 40e wachten om een woning te kunnen betrekken. Eigen volk eerst!

  4. Wordt nou ook de politie 👮‍♀️ sterkte geüpdatet.
    Want dat zal nodig zijn.

  5. En bij Behoorlijk Bestuur blijft het zoals gewoonlijk bij dreigen…..

  6. Eigenlijk verloopt dit debat precies zoals je dat van tevoren had kunnen uittekenen. Een hoop gekibbel met uiteindelijk het gewenste bestuursresultaat doch ook met het gevolg dat een aantal aanwezigen voor de zoveelste keer hun eigen (vaak rigide) overtuigingen in duigen hebben zien vallen en niet iedereen weet daarmee goed om te gaan. Denk daarbij dan maar aan het excessieve stemgedrag bij de laatste verkiezingen voor de Provinciale Staten. Op elk voorliggend besluit mag je als burger zeer zeker kritiek hebben maar er zijn nu eenmaal nogal wat mensen die overal kritiek op hebben doch opvallend genoeg weinig van zich laten horen wanneer nu juist iets opvallend goed gaat en zo zet je jezelf buiten spel en sluit tevens de politiek professioneel haar oren. Iemand die roept over cultuurverschillen maar alleen op komt dagen wanneer zijn eigen belang hem daartoe aanzet maakt in een slagvaardig besturende omgeving gelukkig sowieso nooit het verschil. Nee, je wordt door bestuurders in Nederland pas serieus genomen wanneer je in je kritiek tevens de nuance vorm weet te geven. Erik Akerboom waarschuwde recent niet voor niets voor de grote aantallen ´wappieachtige complotdenkers´ die een bedreiging vormen voor de stabiele rechtsorde waar u en ik nu juist zo van profiteren. Mijn eigen definitie van een complotdenker is trouwens dat dat vaak iemand is waarvan de intelligentie, dus buiten eigen schuld, door de stormvloed aan informatie niet meer toereikend is om zin en onzin te kunnen scheiden waardoor hij op die wijze gevoelig wordt voor theorieën die makkelijker te bevatten zijn.
    En ja, natuurlijk is de wijze waarop ´Bais´ uitleg geeft nogal amateuristisch: iedereen weet (stilzwijgend) tenslotte dat in Nederland mensen niet snel ´op straat´ gezet worden en om er dan tijdens een debat mee te gaan schermen (nota bene als wethouder…), ja, dat zie je inderdaad vaak alleen bij onmachtige personen en ook kleuters. Het contract voor de flexwoningen wordt vanzelfsprekend gewoon verlengd tegen die tijd wanneer dat tenminste nodig is en meestal zijn de gemoederen dan ook wel weer bedaard omdat alles achteraf toch wel weer lijkt mee te vallen en ´de nieuwkomers´ door een aantal omwonenden ´eigenlijk best wel aardige mensen´ worden gevonden. Dat is gelukkig dus de praktijk, een beetje zoals de vakantieganger die er in het buitenland achterkomt dat er daar heel aardige en vriendelijke mensen wonen.
    Groot probleem (waarvan we maar niet lijken te leren) hierbij is wel dat nieuwkomers al decennialang bij aankomst meteen op achterstand gezet worden omdat ze door ons bestuur nog steeds ́geclusterd ́ worden. Dat laat zien dat de Nederlandse politiek diep van binnen net zo bang is als een aantal omwonenden tijdens het debat en dat zij denkt dat zij door te beheersen en te controleren toekomstige problemen wel de baas kan blijven terwijl je door zo te blijven handelen ondanks alle kennis die we daarover in het verleden hebben opgedaan de segregatie voortdurend juist versterkt, ik ben daarom blij dat ik zelf niet naast ́De Dogger ́ woon. En, oh ja, ik ben ook blij dat ´hij was ooit een beetje bleu ́ Jan de Boer even boven zichzelf uitsteeg en Sylvia Hamerslag daarom aan haar haren weer bij de democratische les trok. Wat een domme egocentrische actie was dat van haar, een volksvertegenwoordiger die weg wil lopen voor haar verantwoordelijkheid omdat ze haar eigen standpunt verwart met een democratisch te verwerven eindresultaat.

Wellicht ook interessant

Back to top button