Hollands Kroon

Lezing over oorlogsverhalen uit boek ‘Toen de stad in brand stond’

Hippolytushoef – Elske Timmer houdt 13 mei een lezing over het boek ‘Toen de stad in brand stond’. Dit boek is gemaakt met de oorlogsverhalen van de destijds 12-jarige Henny Borg. Rina Klein van de Historische Vereniging Wieringen ontmoette Elske op de Beursvloer Hollands Kroon van de Hollands Kroonse Uitdaging.

Toen de stad in brand stond gaat over Henny Borg, geboren in 1929 in Breezand. In de jaren ’30 en ’40 tekende Borg veel over haar leven. Ze zat toen in Den Helder op school en verveelde zich in de klas. Ze kreeg van haar leraar de opdracht om haar levensverhaal te schrijven. In drie schriftjes schreef en tekende ze over haar dagelijkse leven, het kattenkwaad dat ze uithaalde, de vele verhuizingen en over de oorlog. Samen met haar ouders moest ze Den Helder ontvluchten om te ontkomen aan het oorlogsgeweld. De vliegtuigen die brandend uit de lucht vielen omdat er een grote luchtaanval boven de Kooy in Den Helder gaande was. Van deze schriftjes, vol met tekeningen en verhalen heeft Elske Timmer een mooi boek gemaakt.

Elske was vrijwilliger bij Museum Oud Anna Paulowna toen deze schriftjes geschonken werden. Zij zag onmiddellijk de historische waarde. Zij ging op zoek naar de rechtmatige eigenaar, Henny Borg. Helaas was zij in 2009 overleden, maar haar halfzus leefde nog wel. Samen besloten zij er een boek van te maken en de opbrengsten van de royalty’s aan War Child te doneren. Na de lezing zijn bezoekers in de gelegenheid om het boek te kopen.

Aanmelden
De lezing vindt 13 mei om 15:00 uur plaats in museumboerderij Jan Lont aan de Stroeërweg 39, 1777 NE Hippolytushoef. De entree inclusief koffie of thee bedraagt € 6,00. Om teleurstelling te voorkomen wordt een gastenlijst gehanteerd. Om verzekerd te zijn van een plek kunnen geïnteresseerden zich aanmelden via info@historischwieringen.nl. Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met Rina Klein: 06 54 20 87 63.

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

Wellicht ook interessant

Back to top button