Den HelderPolitiek

Nieuwe wethouder Peter van Diepen beëdigd

Den Helder – Het college van de gemeente Den Helder is weer op volle sterkte. Maandagavond tijdens de raadsvergadering werd Alkmaarder Peter van Diepen benoemd als wethouder voor D66. Dit na wat gesteggel over het feit dat Van Diepen geen inwoner van Den Helder is. Bijna de hele oppositie stemde daarom tegen zijn benoeming.

Van Diepen gaat de portefeuille financiën op zich nemen. Dat is dezelfde portefeuille die hij had als wethouder in Heiloo. Die gemeente kon tijdens zijn ambtsperiode voor het eerst in jaren weer zwarte cijfers melden, aldus mediapartner Alkmaar Centraal. De Alkmaarder heeft naast zijn eerdere wethouderschap ervaring als raadslid en fractievoorzitter.

De nieuwe wethouder is de vervanger van Chris de Koning. Hij stapte in januari op na stroef verlopen communicatie binnen het havendossier. Het heeft D66 een paar maanden gekost, maar fractievoorzitter Stefan Milatz is blij dat zijn partij iemand met ervaring kan leveren. Jan de Leeuw van coalitiegenoot PvdA zei tijdens de raadsvergadering maandagavond dan ook dat hij erg verheugd is dat er iemand met “bagage” naar Den Helder komt. Ook de Stadspartij, de VVD en de ChristenUnie spraken hun waardering uit.

Niet uit Den Helder
Omdat Van Diepen niet in Den Helder woont moet de raad hem ontheffing verlenen voor het vereiste ingezetenschap. Dat kan voor een periode van een jaar. Voorafgaande aan de raadsvergadering was echter niet bekend of de Alkmaarder wel van plan is om tijdens de bestuursperiode naar Den Helder te verhuizen. Ook maandagavond werd dit niet expliciet benoemd, al kon Edwin Krijns namens de commissie geloofsbrieven wel melden dat D66 en Van Diepen het komende jaar gaan zoeken naar “een oplossing”.

Het was niet genoeg voor vrijwel de gehele oppositie. Volgens Sylvia Hamerslag van Behoorlijk Bestuur ontbrak iedere onderbouwing van het verzoek tot ontheffing. Haar partij kon er dan ook niet mee akkoord gaan. PVV raadslid Frank Feeburg gaf aan absoluut tegen een wethouder te zijn die zich niet in de gemeente wil vestigen, net als Fractie Pastoor. Raadslid Leo van Esdonk bracht namens die partij in dat het onacceptabel is: “Niet wonen in de stad betekent geen wethouder van Den Helder.” Van Diepen werd uiteindelijk met 19 stemmen voor en 9 stemmen tegen benoemd.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button