Den HelderUitgaan

Zaadbommetjes maken en stoepplantjes spotten bij De Helderse Vallei

Den Helder – De Helderse Vallei heeft dit voorjaar verschillende activiteiten op het programma staan. Zo kunnen bezoekers tijdens de Nationale Zaaidag op zaterdag 22 april de hele dag zaadbommetjes maken. Ook organiseert De Helderse Vallei de excursie ‘stoepplantjes spotten’.

Tijdens Nationale Zaaidag roepen de Bijenstichting en Stichting Bijenvrienden iedereen op om bloemstroken aan te leggen, zodat er één groot bloemenlint voor bijen ontstaat. Dit kan door bijvoorbeeld zelf zaadbommetjes te maken. Deelnemers kunnen hun bommetje vervolgens op een kaal stukje grond in de straat gooien. Daarmee wordt gezorgd dat de bijen meer voedsel hebben.

Kinderen zijn zaterdag 22 april van 10.00 tot 16.30 uur van harte welkom om zaadbommetjes te maken. Deelname is gratis en aanmelden niet nodig. Wel geldt: op is op. Geïnteresseerden kunnen voor meer informatie terecht op de website van De Helderse Vallei.

Stoepplantjes spotten
Veel mensen hebben thuis en in de tuin plantjes in potjes staan. Ook buiten tussen de tegels groeien vaak planten. Deze worden echter vaak als onkruid gezien, terwijl ze heel belangrijk zijn voor de stad. Bezoekers kunnen vrijdagochtend 28 april of dinsdagmiddag 2 mei samen met educatief medewerker Marcel de stoepplantjes in de stad ontdekken. Dinsdagavond 2 mei wordt deze excursie gecombineerd met botanisch tekenen.

“Tijdens de excursie ‘Stoepplantjes spotten’ nemen we stoepkrijt mee, waarmee we deze plantjes een eigen potje geven”, vertelt Marcel. “Misschien dat meer mensen de stoepplantjes beter gaan bekijken en ze waardevol gaan vinden.” Dinsdagavond 2 mei gaat ook illustrator Monique Dozy met Marcel mee. “Nadat we stoepplantjes hebben ontdekt, pakken we onze tekenmaterialen erbij en begeleidt Monique je bij het observeren en botanisch tekenen van een stoepplantje. De natuur was nog nooit zo dichtbij!”

Aanmelden
‘Stoepplantjes spotten’ vindt vrijdag 28 april van 10:00 tot 11:30 uur en dinsdag 2 mei van 13:30 tot 15:00 uur plaats. De excursie is geschikt voor kinderen van 8-14 jaar en deelname is gratis. ‘Botanisch stoepplantjes tekenen’ wordt dinsdag 2 mei van 19:00 tot 21:30 uur gehouden. Geschikt voor volwassenen, € 12,50 per persoon. Voor beide excursies geldt: vooraf inschrijven is noodzakelijk via www.deheldersevallei.nl.

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

Wellicht ook interessant

Back to top button