Politiek

Den Helder kijkt uit naar nieuwe samenwerking met Amsterdam en IJmuiden

Advertentie:

Den Helder – De gemeente Den Helder gaat zich aansluiten bij Amsterdam IJmuiden Offshore Ports (AYOP). Dat is een vereniging waarin de genoemde gemeenten samenwerken met zowel bedrijven als kennis- en onderwijsinstellingen die actief zijn in de offshore olie-, gas- en windenergiesector in het Noordzeekanaalgebied. Wethouder Pieter Kos informeerde de raadscommissie bestuur en middelen dinsdagavond over de nieuwe samenwerking, die grotendeels positief werd ontvangen.

Op dit moment telt AYOP 125 leden, waarvan er negen in Den Helder gevestigd zijn. Voorbeelden zijn: Den Helder Airport, Peterson, Bluestream en DHTC. Deze bedrijven zijn enthousiast over de uitrol van AYOP naar de Kop van Noord-Holland. Door gezamenlijk op te treden en kennis uit te wisselen willen de leden van AYOP optimaal profiteren van de kansen en activiteiten op de Noordzee. “Alleen ga je misschien iets sneller, maar samen kom je verder”, is het motto.

Driekwart van de totale kosten van AYOP (€ 545.000,-) wordt gefinancierd door bijdragen van private partijen. De bijdrage van de gemeente Den Helder is gelijk aan die van de gemeente Velsen, namelijk € 50.000,-. Dat wordt betaald met de gelden van het programma De Kop Werkt en zal onder meer worden uitgegeven aan het organiseren van evenementen of activiteiten, communicatie en promotiedoeleinden. Wethouder Kos zei maandagavond nog te onderzoeken wat de gemeente zelf daardoor, bijvoorbeeld qua marketing, minder hoeft te doen.

Veel fracties waren positief over de toevoeging van Den Helder aan AYOP. Een aantal patriottistische commissieleden hadden zelfs al een nieuwe naam in gedachten, zoals DAYOP of AYDOP. Anderen waren minder optimistisch. Zo vraagt de PvdA zich af of de focus op windenergie wel de juiste keuze is voor Den Helder. Daarnaast stelde Harrie van Dongen (Stadspartij) de vraag of de deelname van Den Helder aan AYOP geëvalueerd gaat worden, om te kunnen beoordelen in hoeverre Den Helder daadwerkelijk profiteert van de nieuwe samenwerking. De wethouder antwoordde dat deze evaluatie “ongetwijfeld” plaatsvindt.

Toon meer

Lianne Snel

Lianne Snel studeerde politicologie en American Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is sinds maart 2023 werkzaam als onderzoeks- en politiek journalist voor zowel Regio Noordkop als Noordkop Centraal. Zij is bereikbaar via lianne@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button