Hollands Kroon

Oud-leerlinge Cato Kral brengt met haar succesvolle solar team een bezoekje aan Wiringherlant

Advertentie:

Wieringerwerf – Cato Kral keerde woensdag voor een middag terug op het oude nest. De oud-leerlinge van rsg Wiringherlant studeerde hier in 2019 af en maakt tegenwoordig onderdeel uit van het succesvolle zonneauto-team Brunel Solar Team. Cato vertelde de aanwezige studenten alles over haar grote passie.

Het Brunel Solar Team is opgericht door studenten van TU Delft. Met hun op zonne-energie aangedreven voertuig Nuna meet de ploeg zich met de absolute wereldtop. Cato sleepte met haar teamgenoten al verschillende prestigieuze prijzen in de wacht bij races in Australië en Zuid-Afrika. Om ook de jeugd te enthousiasmeren voor het vak, gaat het Brunel Solar Team geregeld op schoolbezoek bij de voormalige onderwijsinstellingen van de teamleden. Met het Wiringherlant was het dit keer de beurt aan Cato haar oude school.

Voor een goed gevulde aula vertelde Cato vol passie over de avonturen die ze met haar ploeg heeft beleefd met de Solar Car. Dat deed ze onder meer met video’s en een quiz, waarmee ze bij sommige leerlingen zichtbaar enthousiasme wist op te wekken. Cato vertelde over de hoogtepunten, zoals het verslaan van de wereldtop in de hitte van Zuid-Afrika, maar ook de tegenslagen kwamen voorbij. Zo zag het Brunel Solar Team de zonneauto in 2019 in vlammen opgaan, toen Nuna 10 in brand vloog tijdens een wedstrijd in Australië. “Dat is een jaar waar we enorm veel van hebben geleerd”, vertelde Cato. “We weten nu supergoed hoe we het beter moeten doen. Zo zit onze hele accu vol met sensoren, waardoor we constant weten hoe warm het in de auto is.”

Nuna 12
Nuna 12, de nieuwste zonneauto van het Brunel Solar Team, weegt slechts honderddertig kilo. Cato vertelt dat dat komt doordat in het voertuig veel gebruik is gemaakt van carbon fiber, beter bekend als koolstofvezel. “Het is heel licht, maar sterk materiaal”, legt ze uit. “Op sommige plekken is de solar car zo dun als een papiertje.” Mede door dit lichte gewicht kan Nuna 12 snelheden van tot 150 kilometer per uur behalen. Na afloop van de presentatie mochten de leerlingen en docenten van het Wiringherlant een kijkje van dichtbij nemen bij Nuna 12.

Het Brunel Solar Team is een team van elf jonge studenten met uiteenlopende opleidingsachtergronden. Zo rondde Cato de bachelor Industrieel Ontwerpen af en slaagde Thorben voor de bachelor Lucht- en Ruimtevaart. “Je kan een hele goede auto bouwen, maar als je daaromheen geen goed team hebt dat de taken niet goed heeft verdeeld, verlies je daar alsnog de race op.” Het Solar Team bereidt zich momenteel voor op de Sasol Solar Challenge 2024, die van 13 tot 21 september plaatsvind in Zuid-Afrika. Daar is het doel om in acht dagen zoveel mogelijk kilometers te maken. Brunel Solar Team kan daar voor de vijfde keer op rij de eindzege in de wacht slepen.

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

Wellicht ook interessant

Back to top button