Den HelderMaritiem

Scholen aan Zee wordt tweede Nederlandse ‘Blue School’

Den Helder – Scholen aan Zee zal bij de Europese Maritieme Dagen (EMD) in Ravenna worden aangewezen als tweede Nederlandse ‘Blue School’. Met de Jac. P. Thijsseschool, die tijdens de EMD in 2021 het certificaat kreeg, zijn er dan in Nederland twee scholen die aan de eisen van het programma voldoen.

De Jac P. Thijsseschool was de allereerste Europese school die zichzelf ‘Blue School’ mocht noemen. Het programma is een initiatief van de Europese Commissie dat is gericht op onderwijsprojecten voor jongeren. Daarin is aandacht voor de bronnen die de zee biedt voor bijvoorbeeld de voedselvoorziening. Het netwerk bestaat uit scholen door heel Europa die zich in het bijzonder bezighouden met het behoud van de oceaan voor toekomstige generaties. Samen delen ze informatie en proberen ze te inspireren.

Algemeen directeur Hans van Beekum van Scholen aan Zee legt uit wat het project voor de school betekent: “Met verschillende onderwijsprojecten gaat Scholen aan Zee in op duurzaamheidsvraagstukken. Daarnaast hopen we met deze projecten onze leerlingen bewust te maken van de impact die hun leven heeft op de natuur, en hoe zij die impact kunnen verkleinen. We willen hen bewustmaken van het feit dat gezonde zeeën en oceanen van vitaal belang zijn voor het leven op aarde Daarnaast hopen we leerlingen bekend te maken met het varend erfgoed en het promoten van het maritieme beroepenveld.”

EMD in Ravenna
De Europese Maritieme Dagen in vonden in 2021 in Den Helder plaats. Vanwege de coronamaatregelen was het een voornamelijk digitaal evenement. Dit jaar vinden de dagen plaats in Ravenna, Italië. De gemeente Den Helder is daar ook vertegenwoordigd, onder andere door burgemeester Jan de Boer en wethouder Michiel Wouters.

Den Helder is op woensdag 18 mei de initiator van een rondetafelgesprek met bestuurders van de organiserende stad Ravenna en havensteden als Brest en Cork. Zij gaan praten over de aanpak van de energietransitie op zee, de gevolgen van de zeespiegelstijging en het aanpassingsvermogen van kuststeden. Er is een intentie om tot verdere samenwerking te komen. Deze uitdagingen en kansen voor de toekomst worden gedeeld door de verschillende Europese steden.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button