Cultuur/NatuurTexel

Zes zeepaardjes terug naar zee

De Koog – Het begint al een traditie te worden. Half mei kunnen de zeepaardjes uit de opvang van Ecomare terug naar zee. Net als vorig jaar namen de duikers Reinier Nauta en Boukje Heidstra deze taak met liefde op zich. Maandagavond hielpen beiden de diertjes een eindje op weg.

Ze hadden geen zware last aan de zes zeepaardjes die bij Ecomare hadden overwinterd. De zes zijn allemaal kortsnuitzeepaardjes, het soort die het meest voorkomt in de Noordzee. De nu uitgezette zes waren in de winter aangespoeld, verkleumd en daardoor bewegingloos. Strandwandelaars vonden de zeepaardjes en zagen dat dezen nog leefden en brachten ze in zakjes zeewater naar Ecomare. In een wandaquarium in het Zeeaquarium van het centrum hebben ze overwinterd.

Dierverzorger Jarco Havermans is verantwoordelijk voor het Zeeaquarium bij Ecomare. Jarco heeft de zeepaardjes met engelengeduld gevoerd. De visjes kregen heel kleine garnaaltjes en mysis te eten. Bij sommigen duurde het lang voor deze zelf actief gingen eten. Door de mysis met een pincet voor hun neus te houden, stimuleerde Jarco hun eetgedrag. Uiteindelijk gingen alle zeepaardjes eten als de kreeftjes in het water werden gedaan.

De zeepaardjes zijn net zo lang bij Ecomare gehouden tot het water in zee voldoende was opgewarmd. Hun soortgenoten die in de Noordzee hebben overwinterd, hebben dat in de diepere delen gedaan, waar het minder koud is. Zeepaardjes verlangen naast een watertemperatuur van minstens tien graden, ook wier om zich met hun staart aan vast te kunnen houden. Boukje en Reinier hebben de zes daarom in een wierveld losgelaten. De visjes maakten meteen er dankbaar gebruik van en grepen zich al snel vast met hun staart.

De duikers hebben het loslaten gefilmd met een onderwatercamera de website

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button