Den Helder

Nieuwe Buurtbemiddelaars actief in de Noordkop

Den Helder – De basistraining Buurtbemiddeling is op 12 en 13 mei gegeven in Den Helder door de bekende trainer Paul Thijssen van bureau Match-IT. Maar liefst 12 deelnemers afkomstig uit Den Helder, Schagen en Alkmaar namen deel aan de tweedaagse training. Een pittige training, omdat de kersverse Buurtbemiddelaars moeten voldoen aan de strenge landelijke eisen van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV).

Bemiddelen tussen buren met een conflict is echt een vak apart, verzekert Paul Thijssen. Bemiddelaars moeten te allen tijde onafhankelijk, onpartijdig en scherp zijn. Ze hoeven geen oplossingen voor een conflict te verzinnen, want die bedenken de buren zelf. Alleen, hoe begeleid je zo’n proces waar emoties hoog kunnen oplopen. Die emoties in goede banen leiden en ombuigen, vraagt veel van een bemiddelaar. Daarom is de training zo intensief. In twee dagen wordt naast theorie vooral veel, heel veel geoefend. Altijd in teams van twee bemiddelaars, want een bemiddelaar gaat nooit alleen op pad. Ook dat samen bemiddelen is een vak wat veel een bemiddelaar vraagt en dus geoefend wordt.

Team Den Helder weer op sterkte
Met het succesvol behalen van hun certificaat telt de gemeente Den Helder ineens weer acht gecertificeerde bemiddelaars. Twee bemiddelaars gaan zich later certificeren. Dit betekent dat het team Buurtbemiddelaars met maar liefs tien leden weer goed op sterkte is gekomen. De Helderse Bemiddelaars Marc Verschoor, Wim de Waal, Parcival van Schijndel en Jocilla Hoexum zijn nieuwe leden van een vrijwel kakelvers team dat naast Angeline Pot, Monique Moelhan ook Klaas Bierling en Paulina Mommaas als oudgedienden telt. De nieuwe bemiddelaars hebben al enkele meldingen opgepakt. Nu zij de tweedaagse training met succes hebben afgerond gaan zij ook zelfstandig op pad.

Jasper Tolhuijs, projectcoördinator Buurtbemiddeling Den Helder, is voorbij trots. ‘Ik mag dagelijks leiding geven aan een club even diverse als zeer getalenteerde, betrokken en gepassioneerde mensen. Met een positieve energie. Dat was tastbaar. Met een training kun je mensen weliswaar trucjes leren. Alleen, ik zoek meer dan dat. Ik zoek intrinsiek gemotiveerde mensen die van nature capabel zijn. Die de verbinding willen en kunnen zoeken. Ten eerste bij elkaar, want als bemiddelaar ga je altijd als tandem op pad. Dan moet jij je veilig en vertrouwd bij elkaar voelen. Dat gevoel van rust en zekerheid neem je immers ook mee naar de mensen die jouw hulp nodig hebben. Tijdens de training blijkt wel dat wij deze bemiddelaars hebben gevonden. En zij gaan nu samen op pad. Als tandem, maar vooral als team. Gecertificeerd en al. En ik mag daar leiding aan geven. Dat is zeer bijzonder!’

Wanneer schakel je Buurtbemiddeling in?
Buurtbemiddeling helpt buren en buurtgenoten hun onderlinge problemen op te lossen en de onderlinge communicatie te verbeteren. Twee opgeleide en vrijwillige buurtbemiddelaars begeleiden het proces tussen buren die weer met elkaar in gesprek willen en hun verstoorde relatie willen herstellen. De vrijwilligers luisteren, vragen door, vatten samen en proberen een klimaat te scheppen waarin beide buren samen nadenken over mogelijke oplossingen voor hun conflict. De bemiddelaars stimuleren de buren om zelf hun probleem aan te pakken. Dat werkt beter dan oplossingen opleggen. De verantwoordelijkheid voor de oplossing van het probleem ligt daarmee bij de ruziënde buren.

Het CCV merkt dat veel meldingen feitelijk geen meldingen zijn voor Buurtbemiddeling. Bijvoorbeeld in zaken waarbij sprake is van geweld, verslaving, psychiatrische stoornissen of als er al een (juridische) procedure loopt. Bemiddelaars verzorgen ook geen zaken tussen bewoners en bedrijven of instanties of bij familiekwesties. Buurtbemiddeling spreekt dus geen recht. Ook zijn bemiddelaars geen recherche of formele hulpverleners. Een bemiddeling vindt daarbij wel plaats op basis van vrijwilligheid, onafhankelijkheid en vertrouwelijkheid.

Hoe schakel jij Buurtbemiddeling Den Helder in?
Inwoner van de gemeente Den Helder kunnen zich een melding doen via de website: www.buurtbemiddelingdenhelder.nl. Let wel, wegens achterstanden is er een wachtlijst. Geïnteresseerd in een beroep doen op buurtbemiddeling? Neem dan contact op via onderstaande gegevens. Vergeet niet uw contact gegevens en een goede beschrijving van het conflict op te geven. Telefoon: 06-21623481, email: info@buurtbemiddelingdenhelder.nl.

Toon meer

Odessa Langeveld

Odessa is stagiaire bij Regio Noordkop. Ze studeert aan het ROC van Amsterdam en woont in Anna Paulowna. Ze is bereikbaar via odessa@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button