Den HelderVideo

Overal in Den Helder hangen nu levensreddende AED’s (video)

Advertentie:

Den Helder – Met de plaatsing van vier AED’s is de gehele gemeente Den Helder volgens de landelijke normen ‘gedekt’. Dat betekent dat er op iedere plek binnen zes minuten een defibrillator voorhanden is. Wethouder Peter de Vrij plaatste het levensreddende apparaat bij de volkstuinvereniging aan de Huisduinerweg.

De defibrillator is hemelsbreed slechts zevenhonderd meter van het ziekenhuis verwijderd, maar er moest ook daar een apparaat geplaatst worden. “Als er geen ambulance beschikbaar is, komen ze niet naar buiten”, vertelt Ilona van der Willik van het Rode Kruis, “die mensen zijn in het ziekenhuis nodig dus die kunnen niet altijd helpen.” De stichting plaatst voor de gemeente de AED’s en is blij dat er in de hele gemeente nu eentje binnen handbereik is. Binnen de gemeente hangen nu veertig AED’s die publiekelijk en 24 uur per dag toegankelijk zijn. Er zijn er meer te vinden, bijvoorbeeld in winkels en sportclubs, maar die zijn niet altijd te gebruiken. De gemeentelijke defibrillators worden ongeveer veertig keer per jaar gebruikt.

“We kunnen overal wel AED’s ophangen, maar mensen moeten ook weten hoe ze werken”, zegt wethouder Peter de Vrij. Daarom investeert de gemeente ook in het opleiden van vrijwilligers. “Binnenkort start het Rode Kruis in Den Helder weer een nieuwe AED-cursus op en daar kan iedereen zich gratis voor aanmelden.” De enige investering? “Het is een avondje tijd”, zegt van der Willik, “maar wat is een avondje tijd op een mensenleven?”

Toon meer

Klaas Omta

Klaas Omta is, in het kader van een landelijk samenwerkingsproject tussen lokale en regionale omroepen en de NOS, namens de NOS werkzaam bij Regio Noordkop als algemeen verslaggever. Hij is bereikbaar via klaas@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button