Hollands KroonPolitiek

Pro-Russisch en anti-woke: Raadslid Pieter de Jong twittert erop los

Advertentie:

Hollands Kroon – Raadslid Pieter de Jong van de grootste partij in Hollands Kroon: Onafhankelijk Hollands Kroon (OHK), houdt er op zijn Twitter pagina nogal wat onorthodoxe opvattingen op na. Zo schrijft hij dat Oekraïne de imperialistische Russen dankbaar moet zijn, dat Volodymyr Zelensky cocaïne gebruikt en een grote bedreiging is voor de vrijheid in Europa, dat alles de schuld is van de NAVO en dat er in het Oekraïense leger nazi’s rondlopen. Daarnaast scheldt hij mensen uit, bagatelliseert hij slachtoffers van seksueel misbruik en insinueert hij dat Oekraïne bewust MH17 heeft laten neerhalen.

De Jong omschrijft zichzelf op Twitter als een “akkerbouwer met nuchtere blik en beide benen op de grond” en daarnaast als politiek onafhankelijk. De boer uit Slootdorp stond bij de laatste verkiezingen op plek acht voor lokale partij OHK en werd daarmee begin 2022 net aan gekozen als raadslid. Zijn partij kreeg namelijk acht zetels. Sinds die tijd heeft hij zich een aantal keer laten horen in de gemeenteraad. Zo stelde hij vragen over de rode lampen op de windmolens in de Wieringermeer en initieerde hij een plan voor het herplanten van bomen.

Op sociale media blijkt hij nog een stuk actiever. Zijn Twitter account telt ruim 37.000 berichten, over van alles en nog wat. Slechts een klein gedeelte gaat over regionale zaken of hebben betrekking op de gemeente Hollands Kroon, waar hij als gekozen volksvertegenwoordiger actief is. Hij schrijft juist veel over internationale kwesties en met name de oorlog in Oekraïne heeft zijn aandacht. Zijn Tweets over Rusland gaan echter een stuk verder terug in de tijd. Al in 2014 plaatste hij berichten over de situatie in de Krim, met de strekking dat Rusland het juiste heeft gedaan door het gebied te annexeren.

Schuld van de NAVO en Amerika
Sinds de Russische invasie van Oekraïne in februari 2022 is de Jong bijzonder vocaal geworden over de kwestie. Vlak voor de inval was hij sceptisch over mediaberichtgeving ten aanzien van een militair conflict: “Men laat zich slechts voor een karretje spannen en gaat mee in een hetze”. Ook stelde hij dat Oekraïne de Russen juist dankbaar moet zijn voor de totstandkoming van hun huidige grondgebied. Na de Russische invasie veranderde dat al snel in het legitimeren van het geweld: “Er was niks aan de hand na de val van de muur tot de NAVO ging uitbreiden tot de grenzen van Rusland. Wat graag wil men controle over fossiele brandstoffen, delfstoffen, landbouwproducten en de Russische economie. Dat laat men niet gebeuren.”

Daarin gaat de volksvertegenwoordiger best ver. Zo Tweette de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba een foto van een zevenjarig Oekraïens kind dat op een brancard ligt omdat haar huis is gebombardeerd, met daarbij een oproep tot het invoeren van sancties. Daarop reageert De Jong onder andere met de opmerking dat er toch niks is dat Rusland kan raken: “Sanctions? They don’t work and more weapons for Ukraine means more destruction and a war which will be longer.” Oekraïne zou volgens hem kansloos zijn en militaire steun van het westen onverstandig. Ook over de ramp met MH17 heeft hij opmerkelijke ideeën. Zo oppert hij in een Tweet dat Oekraïne het luchtruim mogelijk bewust heeft opengehouden. Wel erkent hij dat er “zo het lijkt” Russische betrokkenheid was bij het neerhalen van het vliegtuig.

De schuld voor de oorlog in Oekraïne legt hij neer bij Amerika en de NAVO. Hij noemt het conflict daarnaast consistent een “proxy oorlog van de Verenigde Staten”. Ook schrijft hij kritische dingen over Volodymyr Zelensky en Oekraïne. Zo zou Zelensky cocaïne gebruiken en schrijft hij onder een Tweet van Kamerlid Harmen Krul: “Oekraïne is één van de corruptste landen van de wereld, is dat de levensstijl die u voor ogen heeft? Men schoot op eigen burgers, vermoordde ze en heeft nazi’s in hun leger, is dat het streven van de NAVO?” Voor de Russen heeft hij slechts prijzende woorden: “Deze mensen zijn onverschrokken en laten zich geen 1,5 meter maatschappij of geklets over slavernijverleden of zwarte piet gezeur opdringen.”

Woke en zwarte piet
De Jong blijkt een groot voorstander van zwarte piet en tegenstander van emancipatiebewegingen die hij “woke gender gezeur” en “non binaire regenboog gelul” noemt. Die opvattingen zijn dan weer sterk verbonden met zijn pro-Russische sentimenten. Wanneer het bijvoorbeeld gaat over Russen die sinds de start van de oorlog in Nederland op straat worden uitgescholden zegt hij: “Vreselijk dit, maar daarvoor was het ook al dat men gediscrimineerd werd. Ik zou het haast het resultaat van de woke cancel cultuur willen noemen.” De ‘woke beweging’ moet volgens De Jong “kapot”. ‘Black Lives Matter’, een beweging tegen racisme, zou juist de mensenrechten schenden: “The whole BLM movement has a bigger impact on human rights abuse than what citizens of Russia experience”, aldus De Jong.

De Jong heeft weinig waardering voor progressieve ideeën en transgenders: “Misdadig om kinderen de kop gek te praten en hormonen laten slikken. Laten we ophouden met dat gender gedoe.” De mensenrechtenschending in Rusland wordt volgens het raadslid ook gegeneraliseerd en overtrokken: “Een homo vermoord in Rusland en gelijk Sochi en alles erbij halen om de Russen de schuld geven. Gelukszoekers verkrachten en steken mensen hier, maar dan mag je niet generaliseren. Dus doe dat dan ook niet en laat justitie daar zijn werk doen. Straffen zijn daar zwaarder als hier.”

Schelden
De Slootdorper is niet vies van het gebruiken van beledigingen in zijn Tweets. Naast de term ‘gelukszoekers’ noemt hij de Amerikaanse politica Nancy Pelosi bijvoorbeeld consistent ‘botox Pelosi’. President Biden moet het ook regelmatig ontgelden, wel is hij fan van Donald Trump. De wereld zou mannen als hem en Putin nodig hebben. De Jong gebruikte daarnaast term ‘midget’ voor het duiden van een klein persoon. Tegen een vrouwelijke demonstrant zei hij: “Kinderen worden bang van uw gezicht” en Zelensky noemde hij een “flapdrol”. Twitter opponenten duidt hij onder andere aan met “sukkel” of “kneus”. Ook reageerde hij bevestigend op een Tweet waarin werd geïnsinueerd dat Trump schrijfster E. Jean Carroll vanwege haar uiterlijk nooit seksueel zou misbruiken. Hiervoor is de voormalig president wel veroordeeld.

Partijstandpunt
OHK heeft zich nooit als partij uitgesproken over de oorlog in Oekraïne. Er is immers ook weinig aanleiding om als lokale politicus een standpunt in te nemen. Wel vangt de gemeente Hollands Kroon op dit moment 370 Oekraïners op. Jeff Leever, fractiegenoot van De Jong, pleitte kort na de Russische invasie juist voor een proactieve houding van de gemeente voor het opvangen van deze ontheemden. Een andere collega van OHK, Lars Ruiter, Twitterde ook meermaals positief over de militaire steun aan Oekraïne. De dag van de invasie schreef hij: “Russische soldaten zouden de bevelen van Putin niet meer moeten opvolgen en terugkeren, nu het nog kan. Het is tijd voor een revolutie in Rusland, niet voor gedwongen regime change in Oekraïne.” Verder zit OHK in de coalitie met onder andere GroenLinks, D66 en de PvdA, die er toch veel progressievere standpunten op nahouden.

Fractievoorzitter Alexander Bügel laat in een reactie op dit artikel weten dat de opvattingen van De Jong nooit ter sprake zijn geweest tijdens bijeenkomsten van de partij. Wel zegt hij dat er binnen OHK ruimte is voor verschillende opvattingen: “Als lokale politieke partij bestaan wij uit verschillende politieke stromingen. Die variëren van het linkse tot rechtse spectrum. Door met elkaar te discussiëren komen we als partij tot een gewogen oordeel over de zaken die aan ons worden voorgelegd in de lokale politiek.” Verder zegt Bügel dat OHK geen gezamenlijk standpunt over wereldpolitiek of problematiek heeft: “Het punt over de opvang van Oekraïense vluchtelingen werd overigens door de gehele fractie gedragen.”

Wat betreft de uitspraken van De Jong over zaken als ‘woke’ en gender zegt Bügel dat deze niet in lijn zijn met de standpunten van de partij: “Dit zijn uitspraken die persoonlijk door Pieter zijn gedaan. In ons verkiezingsprogramma, alsmede in het coalitieakkoord, geven we blijk van verbinding en inclusiviteit. Dat is iets wat voor de partij OHK centraal staat.” Over de vraag of OHK de uitspraken van haar raadslid problematisch vindt zegt Bügel het volgende: “Problematisch vind ik zwaar aangezet. Het is immers de persoonlijke mening over de wereldpolitiek van Pieter die hij ventileert via zijn eigen sociale mediakanaal. In Nederland hebben we de vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel staan en daar valt dit onder. De opvattingen van Pieter zijn dan ook volledig voor zijn rekening. Uiteraard vind ik er als fractievoorzitter iets van, maar dat bespreek ik met Pieter nog een keer onder het genot van een kop koffie. ”

Reactie Pieter de Jong
Ook Pieter de Jong heeft het bovenstaande artikel ontvangen met het verzoek daarop te reageren. Zijn volledige reactie leest als volgt:

De reden dat ik Twitter gebruik is omdat dit de mogelijkheid geeft om in contact te staan met verschillende mensen uit verschillende lagen van de samenleving. Niet alleen uit de samenleving die wij kennen in onze nabije omgeving, maar ook die van ver voorbij onze landsgrenzen. In een tweet die beperkt is tot 180 karakters kun je op deze wijze kennis nemen van nieuwe ontwikkelingen en daar eventueel een reactie bij plaatsen. Zoals met alles is het hebben van context belangrijk om de juiste lading te kunnen geven.

Over de geopolitieke situatie in de Donbass heb ik misschien een afwijkende mening van wat hier als mainstream wordt beschouwd. Mijn mening is ontstaan doordat ik met een buitenlandse partner en familie geïnteresseerd ben geraakt in de geschiedenis van Rusland en de mensen die daar wonen in het bijzonder. Bezoek aan familie en vrienden werden altijd gecombineerd met bezoeken aan tal van historische plaatsen uit de rijke geschiedenis van dit land. De gebeurtenissen welke zich hebben voortgedaan tijdens wat daar de grote patriottische oorlog wordt genoemd, hebben op mij een onuitwisbare indruk gemaakt. Het leed en ontwrichting wat een oorlog veroorzaakt is verschrikkelijk en mensonterend.

Mijn mening is dan ook dat er vooral gezocht moet worden naar de-escalatie in tijden van oorlog waarbij alle meningen er toe doen. Het is dan ook meer dan tragisch te noemen dat geopolitieke belangen er toe leiden dat we weer in een oorlogssituatie zijn beland die gevoed wordt in plaats van afgeremd. Het spreekt voor zich dat mensen die op de vlucht zijn voor oorlogsgeweld een veilige haven wordt geboden. Zo vinden mensen uit Oekraïne een veilige plaats in de landen om hun heen waarbij een ieder zijn of haar steentje bij draagt. Derhalve ben ik dan ook blij dat onze gemeente voortvarend deze groep onderdak en een kans om hun leven verder op te pakken in een ‘veilig‘ land biedt.

Uitlatingen zonder context kunnen zoals u ziet een ander beeld schetsen, hierbij is het principe van we kunnen het oneens zijn in debat als we maar naar elkaar kunnen luisteren. Twitter heeft daarbij wel zijn beperkingen, maar de nieuwsgaring uit bronnen welke een grote diversiteit tonen maakt het ook weer aantrekkelijk. Er is een duidelijke scheidslijn tussen landelijke/geopolitiek en lokale politiek. Over het eerste kunnen we wel een mening hebben maar ook betrekkelijk weinig invloed op uitoefenen.

De lokale gemeentelijke politiek waar we voor gekozen zijn en ook verantwoordelijk zijn is van een hele andere orde. Door onderzoek en wegen van meningen is het altijd mijn streven om te zoeken naar een modus waarin we Hollands Kroon mooier en beter kunnen laten functioneren. Een standpunt waarin ik mijn mede fractiegenoten goed kan vinden om er samen de schouders onder te zetten.

Met vriendelijke groet,

Pieter de Jong, raadslid Onafhankelijk Hollands Kroon

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

9 reacties

 1. De heer P.de Jong is duidelijk geschrokken na het lezen van een opsomming van alle opmerkingen die hij in de loop der tijd ondoordacht via Twitter heeft losgelaten en nog meer door het ingedaalde besef dat al zijn vuilspuiterij nu in de publiciteit komt (Twitter valt natuurlijk niet onder de objectieve publiciteit). En de Jong probeert daarom nu via een zo doordacht en correct mogelijk geschreven antwoord aan verslaggever Stijn Vos in de geest van zijn reflectie op wat beschaafd zou kunnen zijn in de ogen van een ander de schade die zijn ´gedrag´ op Twitter zou kunnen gaan hebben voor wat betreft zijn ´bezigheden´ in de politiek nog wat te beperken en zo te repareren. Wanhopig op zoek naar een oplossing (poets dat maar weer eens allemaal recht zeg…) probeert de Jong in zijn antwoord via een afleidende manoeuvre nog een onderscheid op papier te creëren tussen de denkbeelden die er toe zouden doen in de landelijke politiek en de denkbeelden die van belang zijn voor de lokale politiek, terwijl het hier natuurlijk juist strikt over de geloofwaardigheid van een raadslid gaat en wel omdat ieder weldenkend mens bij het lezen van dit artikel meteen beseft dat denkwijze en overtuiging altijd in elkaar overlopen bij elke (politieke) beslissing die een persoon maakt.
  Fractievoorzitter Bügel van de partij ´Onafhankelijk Hollands Kroon´ (OHK) reageert bovendien politiek ver ondermaats door te stellen dat het beledigend gedrag van de Jong op Twitter onderdeel zou mogen uitmaken van de (wat hij dan noemt) ´diversiteit binnen zijn partij´ en Bügel verheugt zich daarom op het goede gesprek dat hij, onder het genot van het drinken van een kopje koffie, met de in sociale media losgeslagen de Jong hem nog zou kunnen gaan opleveren.
  Nee meneer Bügel, uw politieke intuïtie laat u even in de steek, het is namelijk te laat voor een ´kopje koffie oplossing´, foute opvattingen en abject gedrag op ´sociale media´ behoren duidelijke en onmiddellijke consequenties te hebben wanneer je binnen een democratie kiezers representeert.
  Een rigoureuze scheiding maken tussen wat iemand privé roept en wat hij als partijstandpunt brengt kan namelijk alleen maar in theorie, in de praktijk is de schade al aangericht doordat de heer de Jong wanneer hij als raadslid aan het woord komt, zonder dat hij er zelf overigens iets van zal merken, absoluut niet meer serieus genomen zal worden.
  En zo, via het uitvoeren van goede onderzoeksjournalistiek, loopt ons democratisch model dan schade op maar schakelt dit raadslid zichzelf als betrouwbare en serieuze deelnemer uit.
  En wanneer de partij OHK niet snel haar standpunt over de Jong heel stevig bijstelt, zij zichzelf ook.

  1. dus zodra het niet uw mening is is het vuilspuien, nou eng hoor

 2. Eindelijk iemand die gewoon zijn mening durft te verkondigen. Ook al strookt die mening niet met anderen. De vrijheid van meningsuiting is het grootste goed.

 3. Zoals R.N. citeert heb meneer de Jong niets vreemds horen zeggen, zelfs niet over de veel gebruikte uitdrukking in de USA. over Mevr. Polosi. Verder kan ik de redactie van R.N. aanraden eens geschiedenis les te nemen. Of dat helpt bij een gesubsidieerde instelling die het Regerings narratief moet volgen, hoop ik dan maar op.

 4. gevalletje damage control wss vanuit de communicatie afdeling

Wellicht ook interessant

Back to top button