Hollands Kroon

“Veerburg gaat niet plat”, bestuur dorpshuis strijdt voor bestaansrecht na sloop sporthal

Anna Paulowna – De sporthal bij MFC Veerburg wordt dan wel op termijn gesloopt, maar dat hoeft niet te betekenen dat het dorpshuis haar publieke functie verliest. John Vierveijzer, voorzitter van Stichting Dorpshuis Veerburg, vertelde gemeenteraadsleden dinsdagavond tijdens het raadscafé zijn plannen voor de accommodatie in Anna Paulowna. Ook zijn er zorgen: De beoogde verhuizing van sportcomplex Kleine Sluis naar de andere kant van de Randweg traineert de sloop van de sporthal en daarnaast zijn er bouwkundige problemen waar de gemeente volgens Vierveijzer niet in wil investeren.

Het gebouw is op dit moment nog in eigendom van de gemeente. Op termijn wordt deze echter overgedragen naar de stichting. Het bestuur is er op dit moment nog niet gerust op. Dat heeft te maken met de staat van de gebouwen: “De Oranjevereniging organiseerde tijdens het songfestival een avond voor ongeveer honderd mensen. Toen hebben met een CO2 meter gekeken en bleek dat de waarden na een half uur al drie keer te hoog waren. Er is geen goed luchtafvoersysteem.” Volgens Vierveijzer wil de gemeente “geen euro meer investeren” in het pand. Tegelijkertijd is de stichting bang voor de gebreken die ze erbij krijgen wanneer het eigendom wordt overgedragen.

Ook zijn er zorgen over de vertraging die de beoogde verhuizing van sportcomplex Kleine Sluis naar de andere kant van de Randweg met zich meebrengt. De sporthal bij Veerburg wordt namelijk gesloopt om vervolgens bij Kleine Sluis een nieuwe neer te zetten. Uit een eerder adviesrapport van de gemeente kwam dat, omdat de theaterzaal en de kegelbaan bij Veerburg nog vrij nieuw zijn, het kapitaalvernietiging zou zijn om deze net als de sporthal te slopen. Het bestuur van de stichting is bang dat wanneer het nog jaren duurt voordat de nieuwe sporthal er is, de gemeente uiteindelijk toch besluit om deze ook maar mee te nemen met de sloop. Dan ontstaat er meer ruimte voor de woningbouw die op de locatie gaat plaatsvinden.

Dorpscentrum
Dat zou ontzettend jammer zijn, vindt Vierveijzer. Er is volgens hem echt behoefte aan een buurthuis in Anna Paulowna. Momenteel maken er verschillende verenigingen al gebruik van het pand, maar het moet wel meer gaan leven: “Het sentiment is nu dat Veerburg plat gaat, maar Veerburg gaat niet plat.” De huidige theaterzaal biedt allerlei mogelijkheden en “op vrijdag is het bij ons nog bar gezellig”, zegt Vierveijzer. Hij hoopt dat het dorpshuis ook overdag meer gebruikt kan gaan worden, als een soort huiskamer. Ook wil hij de jeugd meer betrekken: “Ze lopen zich nu te vervelen op straat; kom dan gewoon naar binnen, pak een spel kaarten bijvoorbeeld.”

Gemeenteraadsleden die in gesprek gingen met de voorzitter waren positief over de ideeën voor het dorpshuis. Wel benadrukten ze dat het hedendaags lastig is om voldoende animo te krijgen voor zulke initiatieven. Uit een onderzoek van de gemeente is echter gebleken dat er wel degelijk behoefte is aan een multifunctioneel dorpscentrum. De gemeenteraad heeft in november 2021 dan ook ingestemd met de verbouwing en daarmee het behoud van het dorpscentrum.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button