Uitgaan

Jan van Tongeren geeft lezing ‘Den Helder in Oorlogstijd’ in School 7

Advertentie:

Den Helder – Den Helder had het tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar te verduren. Aan de hand van foto’s en filmbeelden vertelt Jan van Tongeren van de Helderse Historische Vereniging, wegens succes van de vorige lezingen, wederom over de oorlogstijd in de meest gebombardeerde stad van Nederland. De lezing is op 30 mei om 14:00 uur in KopGroep Bibliotheek School 7.

De Powerpoint presentatie met geluid en filmbeelden gaat over de mobilisatie in 1939, de Duitse bezetting en de bevrijding. Aan de orde komen andere: de overgave van de Stelling Den Helder in Sneek, de evacuatie van de bevolking, de bouw van Duitse bunkers, de aanleg van de mijnenvelden in de duinen, de afbraak van honderden huizen vanwege de aanleg van de Atlantikwall, het vertrek van de bezetter met landingsboten naar Harlingen en de eerste viering van de Bevrijdingsdag op 31 augustus 1945 (de verjaardag Koningin Wilhelmina).

Jan van Tongeren is bekend als deskundige van en auteur over forten en bunkers in stad en regio. Hij heeft grote interesse ontwikkeld voor de geschiedenis van de stad. Zo kent hij voorbeelden van gebeurtenissen die niet of nauwelijks bekend zijn. Meer informatie over de lezing is te vinden op de website van KopGroep Bibliotheken.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button