Defensie

Marinepersoneel in Noorwegen blootgesteld aan asbest

Advertentie:

Den Helder – Ongeveer 25 tot 30 medewerkers van de Koninklijke Marine zijn blootgesteld aan asbest. Dat gebeurde tijdens onderhoudswerkzaamheden aan materieel in een gebouw in het Noorse Bardufoss. De blootstelling aan asbest is onlangs bekend geworden en vrijdag door Defensie gemeld.

De marine huurt het betreffende pand. De (bruine) asbest is vrijgekomen toen de eigenaar er sloopwerk liet uitvoeren. De aannemer heeft daarbij geen beheersmaatregelen getroffen. In het gebouw werkten ook medewerkers van de marine. Zij zijn bij schoonmaakwerkzaamheden op het asbest gestuit. Daarop heeft de Noorse arbeidsinspectie het gebouw gesloten.

Het personeel dat in aanraking is geweest met bruine asbest is geregistreerd. De medewerkers krijgen tijdens een informatiesessie voorlichting. Het is dan tevens mogelijk om vragen te stellen aan experts op het gebied van blootstelling aan asbest. De marine is een nader onderzoek gestart naar de asbestbesmetting.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

7 reacties

 1. Wij marine stoom machinisten werkten bij onderhoud / reparaties met asbest. Was doodgewoon.

  1. Tja, er werkten er veel meer met asbest vroeger. Tegenwoordig schiet men al in de stress alleen bij het horen van het woord asbest! En wordt er goed geld verdiend met het verwijderen van dit spul.

  2. Ja zwamneuzen, vroeger was alles anders. Of ontkennen jullie het leed dat velen hebben ondervonden alleen al door asbest?

   1. Het probleem met asbest is op sommige vlakken eenvoudig; op andere vlakken ingewikkeld.

    Asbest is gevaarlijk als losse vezels via de lucht in het lichaam komen.

    De kanker die het veroorzaakt is zo agressief dat het vaak dodelijk is.

    Het gevaar van asbest is te lang verzwegen. Het was een goed brandwerend en isolerend materiaal.

    Mensen werden gedwongen ermee te werken zonder dat ze gewaarschuwd werden of beschermingsmiddelen kregen.

    Daardoor heeft asbest een beladen naam.

    Alleen als er vezels in de lucht komen (bijvoorbeeld door zagen of breken) is het gevaarlijk voor de gezondheid.

    In de bodem of onder natte omstandigheden kunnen geen vezels vrijkomen en is het (relatief) ongevaarlijk.

    Echter door het wanbeleid mbt de arbeidsomstandigheden vroeger gaan alle alarmbellen tegenwoordig af bij het horen van het woord asbest.

   2. Een beetje raar om iemand een zwamneus te noemen als hij of zij een kritische kanttekening plaatst. Ik heb niet het idee dat er leed wordt ontkend. Wel geven de heren aan dat tegenwoordig alle alarmbellen afgaan als het woord asbest ter sprake komt en dat er in sommige gevallen wel eens overtrokken maatregelen worden genomen. Niet zo lang geleden kwam een gespecialiseerd bedrijf asbestplaten verwijderen van mijn schuur. De werknemer was gehuld in een wit steriel pak en de omgeving was in een straal van enkele meters afgezet met rood-wit lint. Het ontbrak er nog aan dat de hulpdiensten al paraat stonden. Toen ik de man vroeg of al die rigoureuze voorzorgsmaatregelen nu echt nodig waren, zei hij laconiek; ,,Welnee, zo lang deze platen niet breken of afbrokkelen is er niets aan de hand, maar we moeten dit nu eenmaal volgens protocol doen, omdat de overheid het zo wil….´.
    Daarmee wil ik niet zeggen dat goedje ongevaarlijk is, verre van dat, maar het risico van asbest is nogal afhankelijk van de toestand waarin het materiaal zich bevindt. Een stofwolk van asbest zou ik niet graag binnen lopen, maar in vaste vorm kan het niet veel kwaad……

    1. Nergens lees ik een kritische kanttekening, ook niet van u. Het artikel vermeldt een situatie van sloop!

  3. Gutgut, meneer Prins heeft echt overal verstand van. Mijn broer is op 36 jarige leeftijd gestorven aan longkanker na blootstelling aan asbest. Dat was in het “vroegah” waar u het over heeft. Ik ben blij dat er tegenwoordig heel adequaat wordt gereageerd. Beter voorkomen dan (niet meer) genezen!

Wellicht ook interessant

Back to top button