Den HelderHollands Kroon

Geriant en MEE & de Wering versterken samenwerking

Advertentie:

Regio Noordkop – Geriant en MEE & de Wering hebben de handen in de Kop van Noord-Holland steviger ineengeslagen in het ondersteunen van mensen met dementie en hun mantelzorgers. Sinds april 2020 zet MEE & de Wering extra ouderenadviseurs in om deze kwetsbare mensen en hun naasten te helpen.

Geriant begeleidt mensen met dementie en hun naasten en MEE & de Wering richt zich op het ondersteunen van kwetsbare inwoners van Noord-Holland-Noord. Beide organisaties zagen dat de vraag naar steun toenam door de coronacrisis. De cliënten van Geriant kunnen nu gekoppeld worden met een zogenoemd ‘maatje’ van MEE & de Wering. Er zijn inmiddels al enkele tientallen koppels ontstaan.

Oplossing voor mantelzorgers
Begin april zagen de casemanagers en consulenten dat de druk op de mantelzorgers van mensen met dementie sterk toenam, vanwege het tijdelijk sluiten van de dagopvang. Ingrid Sluijs van MEE & de Wering en Ineke Laagland van Geriant, beiden regiomanager Kop van Noord-Holland, zochten contact met elkaar om een oplossing te vinden in het ondersteunen van in eerste instantie de mantelzorgers. In vervolggesprekken met de mantelzorgers bleek dat er vooral vraag was naar maatjes voor de persoon met dementie zelf. Met de ruime ervaring van MEE & de Wering in het zoeken, selecteren en trainen van passende maatjes konden er daarna snel vrijwilligers en studenten van het Wijkleerbedrijf worden ingezet.

Nu de samenleving weer wat meer opengaat, houden beide organisaties goed in de gaten hoe het met de hulpvragen verder gaat. De vrijwilligerscoördinatoren en consulenten volgen de ontwikkelingen en de gevolgen hiervan voor kwetsbare mensen, en proberen snel aan te sluiten bij toenemende behoefte aan ondersteuning. “De hulpvraag wordt steeds complexer, omdat mensen steeds langer thuis wonen”, constateert coördinator Marjan Steltman van MEE & de Wering. “Tussen veel maatjes en hun cliënten ontstaat echte vriendschap, dus dan vinden ze altijd wel een andere manier om in contact te blijven, ook nu tijdens de coronacrisis.”

Eenzaamheid doorbreken
Maatjes doen elke twee weken een activiteit met mensen met dementie die nog thuis wonen, bij hen thuis of buiten de deur. Samen een kop koffie drinken, een praatje maken, een spelletje doen of een stukje wandelen of fietsen. Zij doorbreken daarmee het gevoel van eenzaamheid en ontlasten tegelijkertijd de mantelzorger. De maatjes worden speciaal getraind in een goede omgang met deze groep mensen, en er wordt goed bekeken of er een klik is. “We krijgen soms zeer specifieke vragen van cliënten”, legt Steltman uit. “Sommige mensen geven nadrukkelijk aan dat ze graag willen praten over bijvoorbeeld de oorlog of over de marine. In zo’n geval zoeken we iemand die dat ook wil.” De vrijwilliger en de cliënt houden bovendien regelmatig evaluatiegesprekken, onder begeleiding. Er is veel vraag naar deze maatjes, dus er is bij MEE & de Wering altijd ruimte voor nieuwe vrijwilligers.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button