Hollands KroonPolitiek

Lars Ruiter: “Datacentra hadden geen breekpunt hoeven zijn”

Advertentie:

Wieringerwerf – Zijn vertrek uit de VVD-fractie kwam snel en onverwachts. Ook voor het jeugdige raadslid zelf. Na een artikel in de Schager Courant, waarin Lars Ruiter een andere mening ventileerde over de datacentra in de Wieringermeer dan het standpunt van de VVD, werd hij ontboden bij wethouder Theo Meskers, de voorzitter van het afdelingsbestuur Alexander Op de Weegh en de voltallige raadsfractie van de VVD in Hollands Kroon. In dit gesprek is besloten dat de wegen tussen de plaatselijke VVD en Lars Ruiter zich zouden scheiden.

“Ik heb veel steunbetuigingen gehad naar aanleiding van het artikel in de krant en ik wil echt verder in de lokale politiek, want ik vind het fantastisch. Ik ben niet rouwig dat het zo gelopen is. Misschien is het wel goed zo.”

Noordkopgemeente
Het grootste breekpunt tussen de VVD en Ruiter was het verschil van inzicht over de komst van nieuwe datacentra in de Wieringermeer, maar op de achtergrond speelde meer. Bijvoorbeeld over een mogelijke gemeentelijke herindeling waarbij (een gedeelte van) Hollands Kroon wordt toegevoegd aan de gemeenten Den Helder of Schagen. “Een aantal fractieleden en de wethouder staan niet onwelwillend tegenover één grote Noordkop-gemeente. Zelf zie ik dat niet zitten. De afstand tussen burger en overheid wordt dan te groot”, aldus Ruiter, die ook een andere mening is toegedaan over de te volgen koers op het gebied van coronabeleid, waarin de landelijke VVD een flinke vinger in de pap heeft.

“Het liefst zou ik iets meer verantwoording zien voor het individu zelf, zoals in Zweden. Iets meer bescherming voor risicogroepen, aparte winkelmomentjes, iets meer vrijheid voor mensen die kwetsbaar zijn en jongeren die goed afstand houden ten opzichte van grootouders en kwetsbare groepen. Mijn hoop is gevestigd op het vaccin. Een aantal fractieleden vindt het niet fijn als van binnenuit kritiek komt op het eigen coronabeleid, maar iedereen mag daarover meepraten.”

Emotionele reden
Terug naar de datacentra, uiteindelijk het echte breekpunt. “Aan de datacentra die er nu zijn, kun je niets meer doen. De manier waarop die zijn ingepast in het landschap, ziet er niet uit. Als je langs de datacentra rijdt, is het net of je er in één zit, geen enkel rijtje bomen. Er is echt werk aan de winkel. Regel eerst de landschappelijke inrichting en maak af waarmee je bezig bent”, aldus een kritische Ruiter, die nadrukkelijk geen voorstander is van meer datacentra in de Wieringermeer.

Het bestemmingsplan Cultuurweg in Middenmeer, om aan de andere kant van de A7 nog meer datacentra te bouwen, valt dan ook niet goed. “Ik ben daar geen voorstander van en dat heeft ook een emotionele reden. Het doet pijn als je ziet dat het landschap zo verandert in de gemeente. Van een agrarische gemeente naar een windpark met knipperende lichtjes en datacentra. Het is niet mooi om te zien.”

Datacentra
Los van het feit of het wel of niet mooi is, zijn er ook andere redenen voor Ruiter om niet voor meer datacentra in de Wieringermeer te kiezen: het hele politieke proces rond de komst van de eerste datacentra en die vervolgens de beschikbare groene stroom van de regionale windmolens volledig opslurpen. “In 2017 is een contract gesloten tussen Nuon/Vattefall en Microsoft, dat maakt het raar”, aldus Ruiter. De beloofde door de windmolens opgewekte stroom ging niet naar de inwoners, maar volledig naar de datacentra van Microsoft. De nog te bouwen datacentra hebben op hun beurt ook weer stroom nodig. “Ik denk dat die aan het net komen of via de huidige windmolens. Ik hoop niet dat het aanleiding is tot het plaatsen van nog meer windmolens. Ik hoop echt dat de gemeenteraad dat tegenhoudt.”

Ook de beloofde restwarmte van de datacentra voor hergebruik in de kassen is vooralsnog niet van de grond gekomen. “De temperatuur is te laag. Je kan er niks mee. Het is een belofte voorgeschoteld door het college die niet is nagekomen. GroenLinks heeft daarmee een punt. Of ik de uitzending van Arjen Lubach afgelopen zondagavond heb gezien? Ja, die legt de vinger precies op de zere plek. Wij (de belastingbetalers, red.) betalen met subsidies mee aan wat er gebeurt.” Met subsidies vanuit het Rijk worden windmolenparken gebouwd, die geëxploiteerd worden door buitenlandse stroomleveranciers als Vattefal en vervolgens deze stroom leveren aan Amerikaanse datacentrums als Microsoft en Google voor het opslaan van data uit Azië en Afrika.

Toekomst
Wat Ruiter betreft, had het niet zover hoeven komen, doelend op de breuk met zijn oude partij. “Ik ben sinds 2016 lid van de VVD en heb tweeënhalf jaar voor de partij in de fractie gezeten. Ik heb heel veel geleerd, vooral van Erik Annaert en heb het altijd heen fijn in de fractie gehad. Wat mij betreft, was het niet zo’n breekpunt. Kijk naar Peter Meijer van Senioren Hollands Kroon, die heeft in de afgelopen raadsvergadering ook los van de fractie gestemd. Dat moet kunnen, ik ben geen jaknikker. Ik weet wat ik zeg en deins er niet voor terug om mijn mening te uiten en mijn stem te laten horen. Of je nu jong of oud bent, elke stem weegt even zwaar.”

Groep Ruiter is een feit. De eerstvolgende raadsvergadering is Ruiter aanwezig als eenmansfractie, maar op de achtergrond is versterking in zicht. “Zeker vier mensen uit de Wieringermeer en van Wieringen hebben aangegeven te willen helpen. Ook iemand die tijdens de vorige gemeenteraadsverkiezingen nog voor de VVD Wieringen op de lijst stond. Nee, een naam ga ik niet noemen”, aldus Ruiter, die binnen de gemeenteraad verbinding zoekt met elke partij die daar voor open staat.

Inzetten op RES
“Ik wil eigenlijk verbinding met alle partijen en niemand uitsluiten. Als je het eens bent, maakt het niet uit van welke partij iemand is. Persoonlijk ga ik liever op zoek naar wisselende meerderheden. Niet een standaard coalitie, maar een minderheidscoalitie en daarmee op zoek naar wisselende meerderheden. Een raadsbreedakkoord zie ik niet zo zitten. Coalitiepartijen zouden iets meer controle op het college mogen uitvoeren al blijft de raad het hoogste orgaan. Die is altijd aan zet.”

Tot slot: waar gaat Groep Ruiter zich de komende anderhalf jaar tot de volgende gemeenteraadsverkiezingen hard voor maken? “Ik zal heel scherp blijven op de Regionale Energie Strategie en dat het landschap van Hollands Kroon niet wordt vol gepland met zonneparken en windmolens. Ik hoop dat de duurzaamheid gezocht wordt in slimme innovaties zoals zonnepanelen op school- en bedrijfsdaken en langs snelwegen. Ik ben daar heel scherp op en ik denk dat tweederde van de gemeenteraad in Hollands Kroon daar net zo over denkt”, besluit Ruiter.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button