Den Helder

Waddenfonds deelt uit in Den Helder

Den Helder – Het Waddenfonds stelt ruim 4 miljoen subsidie beschikbaar voor tien nieuwe projecten in het Waddengebied. Met deze bijdrage wordt een totale investering van 19,2 miljoen mogelijk gemaakt in de drie Waddenprovincies. De projecten die financiële steun van het Waddenfonds ontvangen hebben betrekking op toerisme, cultuur, landbouw en visserij. Vier Helderse projecten ontvangen een bijdrage.

Het Waddenfonds draagt een half miljoen bij aan de wens van de Helderse Molenstichting om op het Vinkenterrein in Den Helder een replica te bouwen van houtzaagmolen “De Goede Verwachting”.

In de molen komen diverse voorzieningen, zoals een informatie- en expositieruimte (het ‘Huis van de Wind’), een bed & breakfast, een locatie voor evenementen en een molenwinkel. De molen moet het verhaal vertellen van de cultuurhistorie van de molens die Den Helder ooit had en in het bijzonder het verhaal van de houtzaagmolens langs het Helders Kanaal. Deze molen stond in directe verbinding met de Waddenzee en het Noord-Hollands Kanaal.

De totale kosten van het project bedragen € 887.373,-.

Begin van de Wadden
Het project “Huisduinen, ontdek het Begin van de Wadden“ krijgt ook geld van het Waddenfonds, een bedrag van 315.000 euro. Het project heeft als doel het verhaal van het dorp Huisduinen te vertellen. Voor zowel bewoners als bezoekers zal Huisduinen als beginpunt van de Wadden op de kaart worden gezet. Daarom willen de gemeente Den Helder en de Vereniging Huisduiner Belang het duinlandschap terugbrengen naar het hart van het dorp. Het dorpsplein wordt een centrale ontmoetingsplek en het plein voor Fort Kijkduin wordt heringericht.

Het militair erfgoed van Huisduinen wordt verbonden door de aanleg van een wandelpad tussen Fort Kijkduin en het Atlantikwallcentrum. Daarnaast moet de strandopgang van Huisduinen beter bereikbaar worden gemaakt. Door de aanleg van fiets- en wandelroutes met diverse voorzieningen wordt het dorp verbonden met de Huisduinerpolder. De totale kosten van het project zijn € 781.070,-

Willemsoord
Voor de uitbreiding van de Medemblikkerloods in museumhaven Willemsoord maakt het Waddenfonds 180.000 euro over. In de loods worden historische boten gerestaureerd. Door de uitbreiding van de loods kan de huidige functie behouden blijven en ontstaat er ruimte voor een zeilmakerij en kan tevens een multifunctionele lesruimte worden ingericht. De lesruimte wordt gebruikt voor theorie- en praktijklessen aan (vooral) jongeren.

Ook komen verhalen over botters, (oude) restauratietechnieken van deze boten en de fauna en het bodemleven van het Waddengebied aan bod. Daarnaast voorziet het project in de opleiding van vier waddenambassadeurs die jongeren en toeristen kennis moeten laten maken met deze verhalen. De totale kosten bedragen 450.000,-.

Fort Kijkduin
Een half miljoen euro gaat van het Waddenfonds naar Zeestad CV/BV om Fort Kijkduin toekomstbestendig te maken en het bekender te maken bij bezoekers in binnen- en buitenland. Na afronding van het gehele project moet Fort Kijkduin verschillende recreatieve functies hebben (museum, aquarium, café, evenementen, educatie, spelen) en aantrekkelijk worden voor een brede doelgroep.

Voor fase 1 en 2 wordt subsidie van het Waddenfonds gevraagd. In fase 1 wordt de entreeruimte vernieuwd en worden een nieuwe tentoonstelling en ontdekkingstocht door het fort gerealiseerd. In fase 2 worden onder meer een educatief en een juniorprogramma opgezet, wordt het aquarium gemoderniseerd en worden faciliteiten gerealiseerd voor overnachtingen, evenementen en vergaderingen. De totale kosten van het project zijn € 1.358.865,-

Toon meer

Ronald Boutkan

Bovenstaand bericht is geplaatst door Ronald Boutkan, algemeen directeur van Regio Noordkop. Ronald woont in Julianadorp en is bereikbaar via ronald@regionoordkop.nl of telefonisch via 0643436070.

Wellicht ook interessant

Back to top button