Cultuur/Natuur

Meet de waterkwaliteit voor onderzoek

Advertentie:

Den Helder – Het nationale wateronderzoek “Vang de watermonsters” is gestart en iedereen kan meedoen. Om een goed beeld te krijgen van de waterkwaliteit van slootjes, beekjes en plassen zoekt de organisatie mensen in heel Nederland die het leuk vinden in hun eigen buurt of in de nabijgelegen weilanden onderzoek te doen. Meedoen kan door de online meetkit te bestellen op de website. Het onderzoek is een initiatief van Natuur & Milieu, ASN Bank en tien waterschappen, waaronder Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

In Nederland meet de overheid vooral de waterkwaliteit van grote wateren. De vennetjes, plasjes en boerenslootjes in de buurt, die heel belangrijk zijn in ons watersysteem, vallen hier meestal niet onder. Daarom is de hulp van veel inwoners door heel Nederland nodig, zodat ook de waterkwaliteit van de kleine wateren wordt gemeten. “We verzamelen samen met zoveel mogelijk mensen in heel Nederland informatie. Dit is belangrijk, omdat schoon water de basis is voor allerlei planten en dieren in en rond het water. Voorgaande jaren bleken veel gezinnen met kinderen plezier te beleven aan het samen onderzoek doen naar slootjes in de buurt. Ik roep iedereen op om dit jaar mee te doen”, aldus Rob van Tilburg, directeur Programma’s van Natuur & Milieu.

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier is dit jaar voor het eerst partner van het onderzoek. Klazien Hartog, portefeuillehouder integraal waterbeheer & watererfgoed, is blij:
“Met de onderzoeksgegevens kunnen waterschappen watervervuiling mogelijk bij de bron aanpakken. Daarnaast is het ook gewoon leuk om te doen. We zijn blij dat we zo het belang van schoon en gezond water bij meer mensen onder de aandacht kunnen brengen.”

Vang de watermonsters
Met de online meetkit “Vang de Watermonsters” ga je als burgerwetenschapper verschillende onderdelen meten van het water. Je meet onder andere de helderheid en bekijkt de aanwezigheid van planten en dieren. Je maakt foto’s met je mobiel om vast te leggen waar is gemeten en om de begroeiïng en helling van de oever te laten zien. In het najaar publiceert Natuur & Milieu de resultaten.

Dankzij de deelnemers in voorgaande jaren konden we al in kaart brengen hoe de waterkwaliteit in de kleine wateren in Nederland is. Helaas zien we dat veel wateren in de eigen omgeving kwetsbaar zijn. Met meer deelnemers hopen we een vollediger beeld te krijgen van de situatie in Nederland. Roel Nozeman, expert biodiversiteit bij ASN Bank: “In en rond schoon water groeien veel verschillende soorten waterplanten en leven watervogels, kikkers en insecten. Onder water, tussen de waterplanten schuilen de vissen en vinden daar hun voedsel. Goede waterkwaliteit is belangrijk voor deze biodiversiteit en daarom is dit onderzoek belangrijk.”

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button